Etusivu > Nyheter >

Höstlov är Läslov – låt oss läsa tillsammans!

Höstlov är Läslov – låt oss läsa tillsammans!

Organisationer inom bokbranschen och det läsfrämjande arbetet uppmuntrar igen till en resa in i bokens värld på höstlovet. Bokbranschens gemensamma kampanj genomförs nu för femte gången.

Kampanjen Läslov påminner om att läsning är en inspirerande hobby som passar alla oberoende av ålder och bakgrund. En läsare kan man bli som barn eller i vuxen ålder och personalen i bokaffärer och på biblioteken hjälper till att hitta passande läsning enligt intresse och färdighetsnivå.

Läslovet 2023 uppmuntrar till att läsa tillsammans

I år fokuserar kampanjen i synnerhet på läsningens gemenskapsfrämjande roll och högläsning. Tillsammans med mamma, pappa eller äldre syskon börjar resan in i böckernas världen redan som baby. Godnattsagor hjälper både den som läser och den eller de som lyssnar att finna ro på kvällen. En ljudbok underhåller hela familjen under bilresan. Böcker ger även möjlighet att föra samtal: bokcirklar och litteraturevenemang ger ytterligare dimensioner till läsningen som vuxen.

Vi är alla olika som läsare. Med hjälp av lekfulla webbtester kan du testa din profil som läsare. På webbplatsen finns även boktips och annat material som uppmuntrar till läsning. På sociala medier syns kampanjen med hashtaggarna #läslov och #lukuloma.

Även forsknings- och kulturminister Sari Multala är med och stöder kampanjen.

”Läsning är nyckeln till lärande och bidrar även till utvecklingen av andra färdigheter. Att läsa utvecklar empatiförmågan och förmågan att förstå omvärlden. Vi läser hemma varje dag. En gemensam lässtund är den bästa stunden på dagen och ger möjlighet att föra samtal om berättelserna och vara nära varandra. Jag vill uppmuntra alla föräldrar att läsa högt för sina barn, även efter att de har lärt sig att läsa. Det lönar sig alltid att läsa!” konstaterar minister Multala.

Höstlovet firas i oktober under veckorna 42–43. De exakta datumen varierar beroende på kommun och skola.

 

Läs mer på kampanjens webbplats: lukuloma.fi

Kampanjen genomförs som ett samarbete mellan Finlands svenska författareförening, Kirjakauppaliitto, Boksampo, Bibliotekskanalen, Barnboksinsitutet, Läsrörelsen vid Utbildningsstyrelsen, Läscentrum, Sidospår, Suomen Kirjailijaliitto, Finlands biblioteksförening, Finlands bokstiftelse, Finlands förlagsförening, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto.