Etusivu > Nyheter >

Höstlovet är Läslov även i år

Höstlovet är Läslov även i år

Under skolornas höstlov uppmuntras familjerna att fira läslov genom att läsa tillsammans. Kampanjen, som är ett gemensamt initiativ av organisationerna inom bokbranschen, genomförs för andra gången och i år syns kampanjen på nätet och hörs i radion. Kampanjen stöds av vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko.

 

Bokbranschens centrala organisationer fäster i sin Läslovs-kampanj vikt vid läsning som ett gemensamt intresse för hela familjen. I synnerhet under coronaepidemin är det tryggast att åka på semesterresa in i bokens värld.

På kampanjens webbplats Lukuloma.fi finns förutom lästips även bilder att färglägga och med vilka man kan ställa upp sina egna läsmål och följa med hur de framskrider. Yrkesverksamma inom bokbranschen ger under kampanjen också lästips i biblioteken och bokhandlarna.

Fröet till barns läsintresse finns i familjens gemensamma fritid. Litteraturen öppnar upp för helt nya världar och perspektiv. Den ger redskap för den psykiska utvecklingen och för att vi bättre ska kunna förstå varandra. Läsning är ett av de mest jämlika intressen man kan ha: tack vare ett väl utbrett biblioteksnät har alla möjlighet till läsning oberoende av boendeort eller inkomstnivå, säger vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko.

Kommunikationen kring kampanjen stödjer budskapet om läsning som ett jämlikt och ekologiskt fritidsintresse som ökar välbefinnandet. I videorna som Bibliotekskanalen producerat för kampanjen berättar familjer och unga i olika åldrar om sina läsvanor. Den nationella radiokampanjen lyfter fram läsning som hela familjens fritidsintresse.

Initiativet till kampanjen grundar sig på den oro som organisationerna inom bokbranschen i Finland lyft fram om den minskade läslusten och det dalande läsintresset. Inspiration till kampanjen har man fått från motsvarande initiativ som fått stor framgång i Sverige (Läslov.se). Läslov lyder under Läsrörelsen vid Utbildningsstyrelsen som arbetar med att stödja läsningen och läsivern hos barn, unga och vuxna.

I kampanjen deltar Kirjailijaliitto, Kirjakauppaliitto, Boksampo, Läscentrum, Läsrörelsen, Utbildningsstyrelsen, Finlands Biblioteksförening, Finlands bokstiftelse, Finlands förlagsförening, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto.

Skolorna firar höstlov i oktober under vecka 42. De exakta datumen varierar beroende på kommun och skola.

www.lukuloma.fi

Se vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikkos videohälsning: