Etusivu > Nyheter >

Iida Rauma kandiderar för EU:s litteraturpris

Iida Rauma kandiderar för EU:s litteraturpris

Kandidaterna för EU:s litteraturpris för år 2023 offentliggjordes på Bolognas barnboksmässa på tisdagen. Iida Rauma tävlar om priset med tolv andra författare från EU-länder. Läscentrum var med i urval av den finländska kandidaten.

Iida Raumas roman Hävitys (Undergången) kandiderar för Europeiska unionens litteraturpris. Tretton skönlitterära författare från olika EU-länder tävlar i år om priset. EU:s litteraturpris roterar, varje år deltar olika länder som är med i EU:s kulturpolitiska program.

Den finländska kandidaten är utsedd av Läscentrum, Kirjakauppaliitto och Aamulehti i samarbete med litteraturexportcentret FILI.

Europeiska unionens litteraturpris har som syfte att främja synligheten för modern europeisk litteratur och föra fram dess rikedom och mångsidighet. De böcker som kandiderar ska ha publicerats senast ett och ett halvt år innan, de bör uttrycka EU:s värderingar om likvärdighet och tolerans. Priset är 5000 euro.

I år belönas undantagsvis bara en av kandidaterna. Den slutgiltiga vinnaren offentliggörs på bokmässan i Leipzig i slutet av april. Valet görs av ett jury på sju personer som utöver vinnaren utser fem hedersomnämnanden bland de kandiderande böckerna.

EU:s litteraturpris har delats ut från år 2009.  Från Finland har Riku Korhonens Lääkäriromaani (2010), Katri Lipsons Jäätelökauppias (2013), Selja Ahavas När saker faller från skyn (Taivaalta tippuvat asiat, 2016) och Piia Leinos Taivas (2019) fått priset.

En koalition av Europeiska förläggarförbundet (Federation of European Publishers), Europeiska bokhandlarförbundet (European Booksellers Federation) och Europeiska författarföreningars förbund (European Writers’ Council, EWC) ansvarar för administrerandet av EU:s litteraturpris.