Etusivu > Nyheter >

Kiiltomato – Lysmasken börjar recensera barn- och ungdomsböcker

Kiiltomato – Lysmasken börjar recensera barn- och ungdomsböcker

Barn- och ungdomslitteraturen förtjänar större synlighet på det litterära fältet och i medierna.

Nättidningen Kiiltomato–Lysmasken har alltid haft i uppdrag att också belysa böcker som inte får så mycket uppmärksamhet som diktsamlingar, essäer och översatt litteratur. Sedan början av september har Kiiltomato–Lysmasken äntligen börjat recensera barn- och ungdomslitteratur.

Lysmaskens läsare är vuxna, så recensionerna riktar sig till en vuxen publik, men många studeranden och elever har redan hittat recensionerna på Lysmasken.

”Barn- och ungdomslitteraturen i Finland är rik och internationellt högtstående, men ändå blir den inte recenserad i samma utsträckning som litteratur skriven för vuxna. På det här sättet vill vi dra vårt strå till stacken”, säger Lysmaskens redaktör Camilla Lindberg.

Lysmasken har nu inlett ett aktivt samarbete med Åbo Akademi. Barnboksforskaren Mia Österlund och doktoranderna i litteraturvetenskap, Pia Vuorio och Yasmin Nyqvist kommer att recensera och bidra med högaktuella och analytiska texter inom genren.

I en ledartext för Lysmasken som publicerades i september skrev Mia Österlund:

”Barnlitteraturen förtjänar en kunnig kritik. Att Lysmasken nu uppmärksammar barnlitteraturkritiken är inte en dag för tidigt. Det är snarare iögonfallande att en sådan satsning inte gjorts innan. Visserligen har gedigna insatser för läsfrämjande gjorts, och läskampanjerna haglat. Men sådana satsningar står sig absolut inte utan en tongivande barnlitteraturkritik.”

Kiiltomato – Lysmasken har även haft nytta av Barnboksinstitutets sakkunskap i förnyelsearbetet.

”Barn- och ungdomslitteratur är inte enbart en angelägenhet för barn och unga. Vuxna har svårt att rekommendera böcker för barn enbart utgående från reklam och baksidestexter. Recensioner hjälper vuxna att hitta böcker som intresserar barn, men de kan också väcka intresse bland vuxna läsare”, kommenterar Barnboksinstitutets verksamhetsledare Kaisa Laaksonen.

”Vi hoppas att den här satsningen i kombination med vårens fräscha webbförnyelse ska föra nya läsare till vårt nätforum. Lysmasken erbjuder något så unikt som ett kostnadsfritt forum med gedigen litteraturkritik att botanisera i. Vårt arkiv är en sann litterär skatt och ett kulturarv som det lönar sig att ta del av”, säger redaktören Camilla Lindberg.

 

Lysmaskens redaktör:

Epost: camilla.lindberg@lukukeskus.fi 

Telnr: 050-5915434

 

Läs mera om ämnet på Lysmaskens webbportal:

Barnbokskritikens credo, del 1

Barnbokskritikens credo del 2