Etusivu > Nyheter >

Läsglans och Lysmaskens sommarbokstips

Läsglans och Lysmaskens sommarbokstips

Redaktionen för Läsglans och Lysmasken rekommenderar de bästa böckerna för sommaren 2023.

Läscentrum publicerar två litterära nättidningar. Läsglans är ungdomens eget litterära forum på webben. Tidningen stöder läsningen som en hobby i den ålder då läsningen ofta avtar. Nättidningen Lysmasken lyfter fram böcker utanför allfartsvägarna och stöder på det sättet mångsidig, smal litteratur och olika författare. Det finns nästan 4000 bokrecensioner i Lysmaskens arkiv och det publiceras hela tiden nya.

Läsglans sommarbokstips

Julia Wickholm: Kom hit

Kom hit är en ungdomsroman om ”Sommaren då allting händer”: kärlek, sorg, arbete och tankar om framtiden. Huvudpersonen Liv är har tagit studenten, hon firar sommar i en väns flotta villa och arbetar på en glassfabrik. Romanen visar att man kan övervinna motgångar – utan att vara onödigt hurtfrisk eller skriva sanningen på läsarens näsa.

 

Alice Oseman: Heartstopper

Heartstopperserien gestaltar känslor på ett övertygande sätt, kärlek men också ångest och ätstörningar. Läsaren kommer alla huvudpersonerna in på livet. Serieboken ger en bra inblick i hbtq-livet.

 

Madeline Miller: Sången om Akilles

Sången om Akilles är en poetisk återberättelse av historien om Akilles ur hans följeslagares, Patroklos perspektiv. Millers roman utforskar det intensiva förhållandet mellan de två männen, från deras barndom till deras tragiska slut.

 

Lena Lilleste: Mord i blicken!

Mord i blicken! är sjunde fristående delen i LL-deckarna om Tommy och Flisen. Boken handlar om vänskap, familjetrassel och droghandel på en semesterresa på Teneriffa.

 

Lysmaskens sommarbokstips

Annika Åman: Lumpänglar

Lumpänglar är en språkligt levande, historisk roman om en textilfabrik i Oravais. Romanen handlar om en kvinna som gör en klassresa genom giftermål på 1800-talet. Det finns en spänning mellan det hon vinner, det hon förlorar, pragmatism och passion.

 

Hannele Mikaela Taivassalo: Det förflutna återvänder

Titeln Det förflutna återvänder låter som en olycksbådande thriller. Boken är snarare en relationsroman om medelålders, strandad kärlek – ett okonventionellt triangeldrama.

 

Annika Sandelin och Linda Bondestam: Att vara Yoko

Trilogin Yokos nattböcker som här finns samlad i en volym är finurlig och rolig, utan att någonsin glömma att livet är på allvar. Illustrationerna ger boken en surrealistisk dimension. För barn i förpuberteten och hur högt uppåt som helst.

 

Patrik Svensson: Den lodande människan

Patrik Svenssons essäbok Den lodande människan är en mångsidig men välstrukturerad bok som väcker både läshunger och kunskapstörst. Svensson utgår från personliga öden, såväl eget som andras – en bok att dyka ner i med glädje och entusiasm för livets alla möjligheter.

 

 

Lukufiilis – Läsglans presenterar de mest aktuella böckerna, författarna och fenomenen. De ungas egen media ger ovärderliga möjligheter att utveckla sitt skrivande och dela sina idéer med andra som är intresserade av litteratur. Läsglans är publicerad av Läscentrum.

 

Kiiltomato – Lysmasken är ett webbforum för litteraturkritik. Lysmasken värnar om den finlandssvenska litteraturen, men vill också lyfta fram annan glödande litteratur som förtjänar uppmärksamhet. Vårt unika, gedigna arkiv med recensioner är en skatt vi värnar om.