Etusivu > Nyheter >

Läsglans och Lysmaskens sommarbokstips

Läsglans och Lysmaskens sommarbokstips

Redaktionen för Läsglans och Lysmasken rekommenderar de bästa böckerna för sommaren 2024.

Läscentrum publicerar två litterära nättidningar. Läsglans är ungdomens eget litterära forum på webben. Tidningen stöder läsningen som en hobby i den ålder då läsningen ofta avtar. Nättidningen Lysmasken lyfter fram böcker utanför allfartsvägarna och stöder på det sättet mångsidig, smal litteratur och olika författare. Det finns nästan 4000 bokrecensioner i Lysmaskens arkiv och det publiceras hela tiden nya.

Läsglans sommarbokstips

Dumpad och hatad av alla

EliSophie Andrée: Dumpad och hatad av alla

EliSophie Andrées lättlästa ungdomsbok Dumpad och hatad av alla handlar om hur det är att bli dumpad och avskydd. Var går gränsen för vad man ”får” skämta om? Boken är lätt att relatera till, fartfylld, rolig och spännande. Romanen är en bladvändare som handlar om komplicerade relationer.

 

Kändiscrush

Kristi Kristoffersen: Kändiscrush

Kristi Kristoffersens ungdomsroman Kändiscrush är en underhållande bok med snabbt tempo. Huvudpersonen Karoline har låga förväntningar på sommaren, hon får inte göra som hon vill utan tvingas campa med sin mormor. Boken tar upp hur det är att växa ifrån sina vänner, vara svartsjuk och känna hjärtesorg. Perfekt semesterläsning!

 

Pestblommor

Mats Strandberg: Pestblommor

Mats Strandbergs Pestblommor är en kusligt illustrerad och fängslande kortroman om hur det var att bli moderlös i Stockholm för trehundra år sedan. En hård godbit för barn i åldern 12-15 år. Elin Sandströms illustrationer ger berättelsen en avancerad visuell inramning.

 

Missat samtal

Nora Dåsnes: Missat samtal

Nora Dåsnes grafiska roman Missat samtal tar läsaren till ett gymnasium i Oslo efter Utøya. Boken gestaltar sorg, ångest, vänskap, kärlek som med en filmkamera, i bild och pratbubblor, utan en synlig berättare. Bilderna är lika effektiva som ord är – och här finns trots bokens svåra ämne också humor.

Lysmaskens sommarbokstips

Allt detta kunde du fått

Josefin Klougart: Allt detta kunde du fått

Danskan Josefin Klougart skildrar i sin nyöversatta roman Allt detta kunde du fått ett par föräldrars försök att ge sina barn en fulländad, naturnära barndom på landet. Slutet är ständigt närvarande, kronologin hoppar och minnet, stämningar och känslor driver läsaren att fylla i det narrativa flödet.

 

Selma

Hannah Lutz: Selma

Hannah Lutz roman Selma handlar om en mor och en dotter och deras både enkla och komplicerade relation. Här finns ett förtätat, långsamt berättande – om åldrande, bröstcancer och en geografilärares livsskikt som rör sig likt kontinentalplattor. Lutz sätter ord på kroppen.

 

Rågången

Mikaela Strömberg: Rågången

Mikaela Strömbergs litterära återkomst Rågången handlar om en medelålders, förnuftig kvinnlig lantmätare som har en lite “gubbig” approach på livet. Hon vill ha millimeterrättvisa och flyr vid uppblossad konflikt till landet. En allseende berättare återger lakoniskt lugnt om rågång och motgång.

 

Min psykiater

Milja Sarkola: Min psykiater

Milja Sarkolas Min psykiater är en väldigt postmodern roman. Författaren utnyttjar skickligt sina färdigheter från sina hyllade pjäser genom att i likhet med Tjechov väva samman dröm och stram verklighet mot en bakgrund av mänsklig melankoli. Sökandet efter sanningen leder till oväntade upptäckter om identitet och relationer – det handlar inte längre så mycket om vem som får gifta sig med vem.

 

 

Lukufiilis – Läsglans presenterar de mest aktuella böckerna, författarna och fenomenen. De ungas egen media ger ovärderliga möjligheter att utveckla sitt skrivande och dela sina idéer med andra som är intresserade av litteratur. Läsglans är publicerad av Läscentrum.

 

Kiiltomato – Lysmasken är ett webbforum för litteraturkritik. Lysmasken värnar om den finlandssvenska litteraturen, men vill också lyfta fram annan glödande litteratur som förtjänar uppmärksamhet. Vårt unika, gedigna arkiv med recensioner är en skatt vi värnar om.