Etusivu > Nyheter >

Prata bok på Helsingfors bokmässa

Prata bok på Helsingfors bokmässa

Prata bok erbjuder skolgrupper mycket i ett paket – att bekanta sig med böcker, författare och att uppträda, föra offentliga samtal! De nio författarsamtalen äger rum på Helsingfors bokmässa, på scenerna Blåbärslandet och Kirjakallio, 27 och 28.10.2022. Kom och lyssna på barns och ungas egna läsupplevelser.

27.10 kl. 11 Blåbärslandet

Alla mina katastrofer

Elever i åk 6 från Degerö lågstadium (Helsingfors) samtalar med Karin Filén.

Hur blev Alla mina katastrofer till, vad inspirerade författaren och hur kan man jämföra katastroferna på 1990-talet med dagens kriser?

 

27.10 kl. 11.30 Blåbärslandet

Hundra dagar hemma

Elever i åk 5-6 från Karamalmens skola (Esbo) samtalar med Matilda Gyllenberg.

Hur var det att skriva Hundra dagar hemma? Hur kombinerar Gyllenberg barns vardag med samhällsfrågor och mysterium?

 

27.10 kl. 12 Blåbärslandet

Adjutantens hemlighet

Elever i åk 5-6 från Borgby skola, Sibbo samtalar med Sebastian Nyberg om det går att skriva bladvändare som är så spännande att de vinner över telefonen. Vad vill eleverna helst läsa om?

 

27.10 kl. 13 Blåbärslandet

Giraffens hjärta är ovanligt stort

Elever i åk 5-6 från Södra Paipis skola, Sibbo samtalar med systrarna Sofia och Amanda Chanfreau om deras debutbok Giraffens hjärta är ovanligt stort.

Hur behandlar de svåra ämnen, vad gör fantasin?

 

27.10 kl. 13.30 Blåbärslandet

Kompisdeckarna

Elever i åk 5 från Sandsund skola, Pedersöre uppträder som karaktärer ur Kompisdeckarna, ställer frågor och samtalar med Eva Höglund.

 

27.10 kl. 15 Kallio

Vi ska ju bara cykla förbi

Elever i åk 9 från Cronhjelmskolan, Larsmo talar med Ellen Strömberg om hur det är att vara ung i ett litet samhälle samt hur samhället fungerar som inspirationskälla. Förändras små samhällen med tiden? Förändras ungdomarna?

 

28.10 kl. 11 Kallio

Minkriket

Elever i åk 9 från Kyrkbackens skola, Nagu samtalar med Karin Erlandsson om motsättningar mellan traditionella yrken och nyare etiska, miljömässiga värderingar. Vem har rätt att säga vad som är rätt eller fel?

 

28.10 kl. 13.30 Kallio

Själarnas ö

Elever i åk 9 från Skärgårdshavets skola, Korpo samtalar med Johanna Holmström om Själarnas ö som spelas på Svenska Teatern. Hur påverkade Själö patienterna och de som arbetade på ön? Vilka kvinnoöden målar Holmström fram?

 

28.10 kl. 14.30 Kallio

Arvejord

Elever i åk 2-3 IB, Vasa övningsskola samtalar med Maria Turtschaninoff om Arvejord. Vilken betydelse har platsen för berättelsen, hur formas romanen av miljön? Kan man ärva jorden?

 

 

Prata bok ordnas av Läscentrum i samarbete med Svenska litteratursällskapet, projektet finansieras av Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Fråga om det är något ni undrar över: barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi