Etusivu > Nyheter >

Svenskspråkiga elever pratade bok på scen på Helsingfors bokmässa

Svenskspråkiga elever pratade bok på scen på Helsingfors bokmässa

I år fick man återigen se barn- och ungdomsprogram inom ramen för Prata bok på Helsingfors bokmässa 26 och 27.10.2023. Tio skolgrupper intervjuade två illustratörer och elva författare på scen och hundratals barn och ungdomar följde samtalen från läktaren.

I Läscentrums projekt Prata bok samtalar skolgrupper med aktuella författare och illustratörer på bokmässan i Helsingfors. Prata bok erbjuder svenskspråkiga skolelever ett unikt tillfälle att intervjua författare. Eleverna får övning i att djupläsa en bok, lägga upp ett författarsamtal och stå på scen. I Prata boksamtalen möter författarna sina läsare och elever får dela sina läsupplevelser med andra barn och unga.

För att ge ungdomarna scenvana och självförtroende att uppträda ordnades det en skolningsdag för eleverna i informations- och kulturcentret Luckan i Helsingfors 2.10. Där fick de unga tips om hur man gör en bra intervju. Författarnas böcker delades ut till skolgrupperna så att eleverna hade gott om tid att bekanta sig med materialet innan bokmässan.

Skolorna som deltog i Prata bok anmälde sig i mars, där aktuella bokkataloger framställdes i samband med anmälningsformuläret. Tio grupper valdes ut från Österbotten, Västra och Östra Nyland. De yngsta elever var från åk 5–6 och de äldsta var abiturienter.

Författarna och illustratörerna Annika SandelinLinda BondestamLena Frölander-UlfMalin KlingenbergIda-Maria WikströmWilma MöllerMonica Borg-SunabackaJulia MäkkyläJulia WickholmEva FrantzSimon VentusKarin Collins och Kjell Westö deltog i årets Prata bok-diskussionerna.

Mässreportage på Läsglans

Ifall man missade Prata boksamtalen i år kan författarnas och elevernas tankar och kommentarer också hittas i Läsglans. Två skolgrupper gjorde reportageresor till bokmässan. I höst kommer Läsglans att sammanställa unga svenskspråkiga skribenters berättelser om tiden före och under bokmässan.

Eleverna i åk 5-6 från Borgby skola i Sibbo skriver om Annika Sandelins och Linda Bondestams Yoko-samtal, Lena Frölander-Ulfs intervju om Rafsa Vildpäls och diskussion om Malin Klingenbergs och Ida-Maria Wikströms bok Knyckarna.

Åttondeklassare från Oxhamns skola i Jakobstad skriver om Wilma Möllers Prästösamtal, intervjun med Monica Borg-Sunabacka om Agneta 1944 och Julia Wickholms diskussion med elever om Kom hit.

Anmälning för Prata bok 2024

Prata bok återkommer nästa år! Tio skolgrupper får bekanta sig med böcker, författare och att uppträda, föra offentliga samtal. Anmälning för Prata bok på Helsingfors bokmässa 2024 börjar i februari. Prata Bok riktar sig till skolor från hela Svenskfinland.

I korthet handlar Prata bok om att 10 skolklasser runtom i Finland får en möjlighet att komma till Helsingfors bokmässa och framföra sitt program på en av bokmässans scener. Till mässan får hela klassen komma och projektet bjuder på biljetter, resor och övernattningar för hela klassen.

 

 

 

Prata bok ordnas av Läscentrum i samarbete med Svenska litteratursällskapet. Projektet finansieras av Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Samarbetet involverar också SMLF – svenska modersmålslärarföreningen i Finland.

 

Bild: Helsingfors mässcentrum / Emmi Kähkönen