Kulttuuri- ja liikuntapolku KULPS
Espoon kaupunginkirjasto tarjoaa Espoon peruskouluille tilaisuuden osallistua Lukukeskuksen järjestämälle kirjailijavierailulle osana KULPSin kirjastopolkua. Kirjailijavierailujen ja työpajojen kesto vaihtelee 45 minuutista 1,5 tuntiin.
KULPS-yhteistyöstä saadut kokemukset ovat olleet erinomaisia, ja palaute hyvin kiittävää. KULPS -kirjailijavierailutoiminta on integroitu Kirjastopolkuun.
Ilmoittautuminen on auki Espoon KULPS-sivustolla. Voitte ilmoittautua vierailulle, vaikka olisitte osallistumassa myös muuhun Kirjastopolun palveluun.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen Espoon kaupungin nettisivuilla: KULPS-kirjastopolku
KULPS-kirjailijavierailut ja -työpajat lukuvuodelle 2024-2025
Riikka Ala-Harja
Kirjailijavierailulla Riikka Ala-Harja kertoo kirjoistaan, lukee niistä pätkiä ja vastaa mielellään kysymyksiin. Riikan kanssa ei tule tylsää, hän osaa kuunnella luokan pulssia. Riikka haluaa innostaa oppilaita kirjoittamaan ja lukemaan, matalalla kynnyksellä. Jokaisen arjesta löytyy vaikka mitä kiinnostavaa!
Riikka on kirjoittanut Ebba-alakoulutrilogian sekä julkaisee helmikuussa 2025 ensimmäisen nuortenromaaninsa Panssarilasin läpi. Riikka opettaa myös draamaa ja sarjakuvaa Teatterikorkeakoulussa.
Alakoulu, yläkoulu, lukio. Kuva: Laura Malmivaara
Laura Ertimo
Suolaa niistävä lintu, keksijäänsä nokkelampi shakkimestari ja merenpohjan rautahaarniskainen etana – mistä löytyvät maailman jännimmät jutut? Tietokirjoistapa hyvinkin, ja siksi tieto kutsuu luokseen niin monenlaisia lukijoita.
Vierailuillaan Laura Ertimo kertoo tietokirjan synnystä ja monen ihmisen yhteistyöstä kirjan tekemisessä; esimerkkeinä toimivat Lauran alakoululaisille suunnatut kirjat. Yhdessä pohditaan, mistä tietoa löytyy ja mihin lähteisiin voi luottaa.
Eva Frantz
”Nimeni on Stina ja kuolen kai kohta,” sanoi hento ääni kirjailija Eva Frantzin päässä hiihtolomamatkalla Lontoossa. Ääni ei hiljennyt vaan jatkoi kertomustaan arvoituksellisesta Vadelmarinteen keuhkosairaalasta ja jo joitakin viikkoja myöhemmin kokonainen käsikirjoitus oli syntynyt. Nyt, vuosia myöhemmin tuon kirjan ovat lukeneet tuhannet lapset, kirja on käännetty useille eri kielelle ja siitä on tehty elokuva. Mitä Lontoon matkalla oikein tapahtui? Kuinka kirjoittaa jännitysromaaneja ja miksi pelokkuudesta on hyötyä, jos kirjoittaa kauhua? Eva Frantz kertoo muun muassa näistä aiheista ja vastaa mielellään myös oppilaiden kysymyksiin.
Magdalena Hai
Hyvää päivää, haisevaa kättä! Kauhun ja fantasian kirjoittaja Magdalena Hai kertoo vierailulla kirjoistaan, kirjoittamisesta ja kirjailijan ammatista, elävöittää esitystä mahdollisuuksien mukaan kirjatrailereilla sekä vastaa mielellään oppilaiden kysymyksiin. Hain teoksista löytyy tarinoita monen ikäisille, mutta oivallisimmillaan tämä hirviöitä sydämellään kantava kouluvierailukonkari on lukemisen innostajana alakoulun ylemmille luokille sekä yläkoululaisille. Kuva: Juha Törmälehto
Vuokko Hurme
Lastenkirjailija Vuokko Hurme kertoo kirjailijan työstä ja kirjoistaan, erityisesti Värikkäät -kirjasarjasta. Aikaa on varattu myös oppilaiden omille kysymyksille.
Helena Immonen
Kirjallisuus on supervoima, jonka avulla kohdataan pelkoja, taistellaan hirviöitä vastaan, solmitaan ystävyyksiä ja eletään tuhat elämää; koetaan jännitystä, iloa, surua, myötätuntoa, riemua, pettymystä ja onnistumisen elämyksiä. Kirjailija Helena Immonen on kokenut näitä kaikkia lukumatkoillaan tuntemattomille maille ja nyt hän kirjoittaa lapsille ja nuorille seikkailuja, joita haluaisi itse kokea. Helena kertoo mielellään lukemisen ilosta ja siitä voimasta, jota kirjallisuus antaa elämään. Helena kertoo myös elävästi kirjailijan työstä sekä siitä, miten hänen kirjojensa henkilöt ja tarinat ovat syntyneet.
Kuva: Mikko Rasila
Ansu Kivekäs
Kirjailijan leikki-ikä ei pääty koskaan. Hän heittäytyy kynä tai läppäri kädessään vaikka jukkapalmun rakkaushuoliin. Hän liioittelee, puhuu puppua, on tarinansa leuhka sankari tai maailman surkein autovaras, joka törmää betoniporsaaseen jo startissa.
Kirjailijavierailulla kerron kirjailijan työstä, kirjoistani ja innostan keksimään omia tarinoita. Kirjoittaminen on yksi tie lukemiseen ja kirjojen maailmaan. Tarinanaiheita voi löytyä hyvinkin läheltä: Mitä tuokin kattolamppu oikein tuijottaa? Onko se lamppu ollenkaan vai outo valoimuri…
Ikäryhmä: 1.-9. luokat, erityisopetus. Kuva: Lenita Susi
Siri Kolu
Voiko kirjallisuudesta puhuminen olla hauskaa? VOI! Siri kertoo hassuja sattumuksia kirjailijan arjesta ja antaa luokille kirjoitustehtäviä. Vierailun aikana Siri kertoo Rosvola-sarjasta ja luokan toiveesta lisäksi joko lähiönoita Taika Taksisesta, Villitalo-trilogiasta tai kauhufantasiasarja Hereisistä. Kirjailijavierailulla jutellaan lukemisen ja mielikuvituksen kehittämisen tärkeydestä – mielikuvitus on lihas! Mikä on luovuuden peruskuntosi?
Ikäryhmä: Luokat 1-6
Satu Kontinen
Kuvittaja-kirjailija Satu Kontinen kertoo Satujen saaret -lastenkirjasarjasta ja siitä, miten se syntyi. Alakoululaisille suunnatussa esityksessä keskitytään mielikuvituksen voimaan ja kaikkivoipaisuuteen. Kirjasarjan ensimmäistä osaa (Lottalehto) käytetään esimerkkinä siitä, miten parhaat seikkailut löytyvät usein ihan tavallisista ja tutuista ympäristöistä. Tarinoita on joka puolella, kun pitää mielensä avoinna ja katsoo pintaa syvemmälle.
Roope Lipasti
Roope Lipastin tuotannosta löytyy jokaiselle luokka-asteelle jotain – Lätkä-Laurit, Aavepartiot sekä vaikkapa historialliset seikkailukirjat ovat suosittuja koululaisten parissa. Kirjailijavierailuillaan Roope kertoo kirjojensa ja ylipäänsä tarinoiden synnystä, lukemisesta, kirjailijantyöstä sekä lukee pieniä makupaloja omista kirjoistaan. Esitystä varten ei tarvitse valmistautua, mutta jos oppilaat haluavat, heillä on aina myös mahdollisuus esittää kysymyksiä. Toki on mukavaa, jos kirjailijan tuotanto on edes hiukan tuttu jo entuudestaan!
Leena Paasio
Aurinkoinen tervehdys Itämereltä! Kirjailija ja äidinkielenopettaja Leena Paasio kertoo vierailullaan innostavasti nuortenkirjoistaan, kirjailijan työstä ja Itämeren suojelusta. Paasion koukuttavat teokset ja vierailut sopivat niin yläkouluun kuin lukioon monentasoisille lukijoille. Leena on kokenut esiintyjä ja rakentaa esityksensä tilaajien toiveiden mukaan. Hän keskustelee mielellään oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa, joten osa vierailusta voi olla esimerkiksi haastattelu.
Tomi Pulkkinen: Interaktiivinen tarinamatka
Lähde mielikuvitusmatkalle! Tomi Pulkkinen esittää mm. Espoo-aiheisia kappaleitaan, kertoo työstään ja kannustaa lukemiseen, luovuuteen. Pulkkinen tunnetaan Suomen ensimmäisenä kuukausipalkkaisena kirjastotrubaduurina. Nykyisin hän on vapaa lauluntekijä, esiintyjä ja kirjailija, koulutukseltaan FM (kotimainen kirjallisuus ja suomen kieli). Satuloi hevosesi, seikkailu alkaa!
Kesto n. 45 min., sopii myös S2-oppilaille.
Sorsa Aaltosen pikapaja
Kirjailija Veera Salmen pitämässä Sorsa Aaltosen työpajassa kokeillaan tehdä kirjailijan työtä. Pajassa suunnitellaan oman hahmo. Se voi olla leikkien sankari, tarinan päähenkilö tai taideteos. Askartelua ja sanataideharjoittelua esikoululaisista alkuopetukseen.
Miina Supinen
Miina Supinen on kirjailija, toimittaja, luovan kirjoittamisen opettaja, amatöörikokki ja villakoiran emäntä. Hän tekee yhdessä kuvittaja Anni Nykäsen kanssa alakouluikäisille suunnattuja Rosmariini ja Kokkiklubi-kirjasarjoja, jotka kertovat keittiönoidasta ja hänen ystävistään, sekä suurista seikkailuista, joita he kokevat Kumarian taikamaailmassa. Miinan kirjailijaesiintymisessä jutellaan lukemisesta, tarinoista, herkkuruuista, hirviöistä ja kaikesta muusta, mistä lapsiyleisö ilostuu.
Lempeät, innostavat ja hauskat kirjailijaesiintymiset sopivat kaikille alakouluikäisille.
Tuutikki Tolonen
Tuutikki Tolonen kertoo kirjailijan työstä, omasta polustaan kirjailijaksi sekä kirjoistaan ja kirjoittamisesta ylipäätään. Hän kertoo tarinoiden synnystä, mielikuvituksen ruokkimisesta ja kertomuksen kasvattamisesta. Tuutikki vastaa mielellään lasten kysymyksiin ja kommentteihin.