Etusivu >

KULPS – kulttuuri- ja liikuntapolku

Kulttuuri- ja liikuntapolku KULPS

Lukukeskus on mukana Espoon kaupungin KULPS – kulttuuri ja liikuntapolussa. Polut vievät Espoon peruskoulujen oppilaat uusiin oppimisympäristöihin kulttuurin, liikunnan ja kirjaston ammattilaisten johdolla.

Espoon kaupunginkirjasto tarjoaa Espoon peruskouluille tilaisuuden osallistua Lukukeskuksen järjestämälle kirjailijavierailulle osana KULPSin kirjastopolkua. Kirjailijavierailujen ja työpajojen kesto vaihtelee 45 minuutista 1,5 tuntiin.

KULPS-yhteistyöstä saadut kokemukset ovat olleet erinomaisia, ja palaute hyvin kiittävää. KULPS -kirjailijavierailutoiminta on integroitu Kirjastopolkuun.

Ilmoittautuminen on auki Espoon KULPS-sivustolla. Voitte ilmoittautua vierailulle, vaikka olisitte osallistumassa myös muuhun Kirjastopolun palveluun.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Espoon kaupungin nettisivuilla: KULPS-kirjastopolku

 

KULPS-kirjailijavierailut ja -työpajat lukuvuodelle 2024-2025

Peruskouluun

Laura Ertimo

Suolaa niistävä lintu, keksijäänsä nokkelampi shakkimestari ja merenpohjan rautahaarniskainen etana – mistä löytyvät maailman jännimmät jutut? Tietokirjoistapa hyvinkin, ja siksi tieto kutsuu luokseen niin monenlaisia lukijoita.

Vierailuillaan Laura Ertimo kertoo tietokirjan synnystä ja monen ihmisen yhteistyöstä kirjan tekemisessä; esimerkkeinä toimivat Lauran alakoululaisille suunnatut kirjat. Yhdessä pohditaan, mistä tietoa löytyy ja mihin lähteisiin voi luottaa.

Eva Frantz

”Nimeni on Stina ja kuolen kai kohta,” sanoi hento ääni kirjailija Eva Frantzin päässä hiihtolomamatkalla Lontoossa. Ääni ei hiljennyt vaan jatkoi kertomustaan arvoituksellisesta Vadelmarinteen keuhkosairaalasta ja jo joitakin viikkoja myöhemmin kokonainen käsikirjoitus oli syntynyt. Nyt, vuosia myöhemmin tuon kirjan ovat lukeneet tuhannet lapset, kirja on käännetty useille eri kielelle ja siitä on tehty elokuva. Mitä Lontoon matkalla oikein tapahtui? Kuinka kirjoittaa jännitysromaaneja ja miksi pelokkuudesta on hyötyä, jos kirjoittaa kauhua? Eva Frantz kertoo muun muassa näistä aiheista ja vastaa mielellään myös oppilaiden kysymyksiin.

Magdalena Hai

Hyvää päivää, haisevaa kättä! Kauhun ja fantasian kirjoittaja Magdalena Hai kertoo vierailulla kirjoistaan, kirjoittamisesta ja kirjailijan ammatista, elävöittää esitystä mahdollisuuksien mukaan kirjatrailereilla sekä vastaa mielellään oppilaiden kysymyksiin. Hain teoksista löytyy tarinoita monen ikäisille, mutta oivallisimmillaan tämä hirviöitä sydämellään kantava kouluvierailukonkari on lukemisen innostajana alakoulun ylemmille luokille sekä yläkoululaisille. Kuva: Juha Törmälehto

Siri Kolu

Voiko kirjallisuudesta puhuminen olla hauskaa? VOI! Siri kertoo hassuja sattumuksia kirjailijan arjesta ja antaa luokille kirjoitustehtäviä. Vierailun aikana Siri kertoo Rosvola-sarjasta ja luokan toiveesta lisäksi joko lähiönoita Taika Taksisesta, Villitalo-trilogiasta tai kauhufantasiasarja Hereisistä. Kirjailijavierailulla jutellaan lukemisen ja mielikuvituksen kehittämisen tärkeydestä – mielikuvitus on lihas! Mikä on luovuuden peruskuntosi?

Ikäryhmä: Luokat 1-6

Roope Lipasti

Roope Lipastin tuotannosta löytyy jokaiselle luokka-asteelle jotain – Lätkä-Laurit, Aavepartiot sekä vaikkapa historialliset seikkailukirjat ovat suosittuja koululaisten parissa. Kirjailijavierailuillaan Roope kertoo kirjojensa ja ylipäänsä tarinoiden synnystä, lukemisesta, kirjailijantyöstä sekä lukee pieniä makupaloja omista kirjoistaan. Esitystä varten ei tarvitse valmistautua, mutta jos oppilaat haluavat, heillä on aina myös mahdollisuus esittää kysymyksiä. Toki on mukavaa, jos kirjailijan tuotanto on edes hiukan tuttu jo entuudestaan!

Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet -työpaja

Veera Salmen työpajassa tutustutaan Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet- kirjaan. Miltä Sorsasta tuntuu, kun se ei osaa lentää? Miten Sorsa voisi voittaa pelkonsa? Askartelua, leikkejä ja pieniä sanataidetehtäviä esikouluikäisille tai alkuopetukseen.

Miina Supinen

Miina Supinen on kirjailija, toimittaja, luovan kirjoittamisen opettaja, amatöörikokki ja villakoiran emäntä. Hän tekee yhdessä kuvittaja Anni Nykäsen kanssa alakouluikäisille suunnattuja Rosmariini ja Kokkiklubi-kirjasarjoja, jotka kertovat keittiönoidasta ja hänen ystävistään, sekä suurista seikkailuista, joita he kokevat Kumarian taikamaailmassa. Miinan kirjailijaesiintymisessä jutellaan lukemisesta, tarinoista, herkkuruuista, hirviöistä ja kaikesta muusta, mistä lapsiyleisö ilostuu.

Lempeät, innostavat ja hauskat kirjailijaesiintymiset sopivat kaikille alakouluikäisille.

Toiselle asteelle

Harri Hertellin lavarunous ja spoken word -työpajat

Runoilija ja spoken word -artisti Harri Hertellin (s. 1985) osallistavissa työpajoissa perehdytään nykyrunouteen analysoimalla mm. lavarunoutta sekä räppi- ja laululyriikoita. Yläaste- ja lukiolaisikäisille suunnatuissa suosituissa työpajoissa esitellään runouksien moninaisuutta sekä lyriikan analysoimisen keinovalikoimaa osallistamalla opiskelijoita kansainvälistä poetry slam -konseptia hyödyntäen. Hertellin työpajoissa havahdutaan usein siihen, että nykyrunous on elinvoimaista, kantaaottavaa sekä vahvasti ajassa kiinni olevaa. Työpajojen kesto sovitaan aina tilaajan kanssa erikseen, mutta tyypillisesti vierailut kestävät 45-90 minuuttia.

Antti Rönkä

Kirjailijavierailullani kertoisin kirjoittaimisesta, lukemisesta sekä siitä, miksi ja miten ryhdyin kirjailijaksi. Lukisin myös otteita uudesta, elokuussa julkaistavasta romaanistani ”Kiltti poika” sekä suosikkikirjoistani eri ikävuosilta. Esiintymisen lopuksi tekisimme ryhmän kanssa 1-2 kirjoitustehtävää.

Esiintymiseni sopisi parhaiten lukioon tai ammattikouluun, mutta myös yläaste on mahdollinen.

Sisko Savonlahti

Yläasteella ollessani pidin kirjastosta ainoastaan siksi, että sen kulmalla saattoi polttaa tupakkaa ilman, että välituntivalvojat huomasivat sitä. Luulin aina, ettei kirjallisuus ole minua varten.

Kerron kirjailijavierailuilla tarinani siitä, millainen oli tieni lukijaksi ja myöhemmin kirjailijaksi. Sekä lukeminen että kirjoittaminen auttoivat minua aikana, jolloin eniten vihasin elämääni. Siksi haluan puhua kirjallisuuden tärkeydestä nimenomaan niille, jotka suhtautuvat siihen kuten itse nuorena suhtauduin. Eli ajatellen: ”Ei kiinnosta! Tämä ei koske minua.”

Kirjailijavierailuni soveltuu hyvin lukiolaisille ja ammattikouluun.

Tilaa uutiskirje

Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen