Etusivu > Uutiset >

27.3. on eurooppalaisten kirjailijoiden päivä – ensi kertaa vietettävä teemapäivä innostaa nuoria lukemaan

27.3. on eurooppalaisten kirjailijoiden päivä – ensi kertaa vietettävä teemapäivä innostaa nuoria lukemaan

Maanantaina 27.3. vietetään Euroopan komission aloitteesta eurooppalaisten kirjailijoiden päivää. Osana tapahtumaa järjestetään kymmeniä kirjailijavierailuja eri EU-maissa, myös Suomessa. Lukukeskus edustaa Suomea EU-komissaari Mariya Gabrielin kokoon kutsumassa konferenssissa Bulgarian Sofiassa. Eurooppalaisten kirjailijoiden päivä etsii keinoja nuorten lukemaan innostamiseksi.

Osana eurooppalaisten kirjailijoiden päivää järjestetään lukemisen edistämistyön konferenssi Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa. Konferenssi kokoaa yhteen jäsenmaiden kulttuuri- ja opetusministeriöiden edustajia sekä alan järjestöjä. Konferenssin tavoitteena on jakaa esimerkkejä ja hyviä käytäntöjä lukemisen edistämistyöstä paikallisella, kansallisella ja Euroopan laajuisella tasolla. Suomesta konferenssiin osallistuvat Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö ja opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Silja Hakulinen. Konferenssin osallistujat on kutsuttu keskustelemaan kouluissa tehtävästä lukemisen edistämistyöstä ja uusista ideoista nuorten lukemaan innostamiseksi.

Eurooppalaisten kirjailijoiden päivänä Euroopan komissio mahdollistaa yhdessä European Writers’ Council -keskusjärjestön kanssa yli 100 kirjailijan kiertueen. Kirjailijat vierailevat yläkouluissa ja lukioissa ympäri Euroopan ja kannustavat oppilaita eurooppalaisen kirjallisuuden pariin. Suomessa kirjailija Maaria Päivinen vierailee Kotkan Keskuskoulussa, nuortenkirjailija Magdalena Hai vierailee Nousiaisten lukiossa ja tietokirjailija ja kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen vierailee Helsingin luonnontiedelukiossa. Suomen Kirjailijaliitto, Sanasto ja Suomen tietokirjailijat ry järjestävät kiertueen vierailut European Writers’ Councilin jäsenjärjestöinä.

Eurooppalaisten kirjailijoiden päivän tavoitteena on edistää nuorten lukemista ja tutustuttaa nuoret lukijat eurooppalaisen kirjallisuuden monimuotoisuuteen. Teemapäivä pyrkii myös osoittamaan, kuinka kirjallisuutta voidaan käyttää voimaantumisen työkaluna: kirjat ja lukeminen voivat auttaa nuoria kohtaamaan arjen haasteita. Tämän lisäksi eurooppalaisten kirjailijoiden päivänä nostetaan esiin eri EU-maissa jo käynnissä olevia lukemisen ja lukutaidon hankkeita.

 

Lue lisää Euroopan komission sivuilta (englanniksi): Day of European Authors

#ReadWithEurope