Etusivu > Nyheter >

27 mars är de europeiska författarnas dag – första gången temadagen hålls inspirerar vi unga att läsa

27 mars är de europeiska författarnas dag – första gången temadagen hålls inspirerar vi unga att läsa

Måndagen den 27 mars firar vi på intitiativ av Europeiska kommissionen de europeiska författarnas dag. Det ordnas tiotals författarbesök i olika europeiska länder, också i Finland med anledning av dagen. Läscentrum representerar Finland inbjudna av EU-kommissarien Mariya Gabriel i en konferens iSofia, Bulgarien. De europeiska författarnas dag försöker hitta sätt att inspirera unga att läsa.

Som en del av de europeiska författarnas dag hålls det en konferens för läsfrämjande i Bulgariens huvudstad Sofia. Konferensen samlar representanter från medlemsländernas kultur- och undervisningsministerier och organisationer från fältet. Konferensens mål är att statuera exempel och god praxis för läsfrämjande arbete på lokal, nationell och europeisk nivå. Läscentrums verksamhetsledare Emmi Jäkkö representerar Finland tillsammans med kulturminsteriets kulturråd Silja Hakulinen. Deltagarna ska diskutera skolornas läsfrämjande arbete och ta fram nya idéer för hur man kan inspirera unga att läsa.

Det är Europeiska kommissionen som tillsammans med centralorganisationen European Writers’ Council möjliggör turnén med mer än 100 författare. Författarna besöker högstadieskolor och gymnasier runt om i Europa och uppmuntrar elever att ta del av den europeiska litteraturen. Författaren Maaria Päivinen besöker Kotkan Keskuskoulu, ungdomsförfattare Magdalena Hai besöker Nousis gymnasium och författaren och professor i kulturgeografi Markku Löytönen besöker Helsingfors naturvetenskapliga gymnasium. Suomen Kirjailijaliitto, Sanasto och Finlands facklitterära författare rf ordnar besöket i egenskap av medlem av European Writers’ Council.

Målet för de europeiska författarnas dag är att främja läsning bland unga och göra den europeiska litteraturens mångfald bekant för dem. Temadagen strävar också till att visa hur litteraturen kan användas för att ge energi: böcker och läsning kan hjälpa de unga att möta vardagens utmaningar. Utöver detta lyfts de europeiska författarnas dag fram i projekt om läsning och läskunnighet i olika EU-länder.

 

Läs mer på Europeiska kommissionens webbplats (på engelska): Day of European Authors

#ReadWithEurope