Etusivu > Uutiset >

Aapiskukko-palkinto Lukulahja lapselle -ohjelmalle

Aapiskukko-palkinto Lukulahja lapselle -ohjelmalle

Vuoden 2023 Aapiskukko-palkinto myönnetään Lukukeskuksen Lukulahja lapselle -neuvolaohjelmalle. Ohjelma innostaa pienten lasten vanhempia lukemaan lapsilleen ja jakaa neuvolan kautta Lukulahja lapselle -kirjakasseja vauvaperheille. Palkinnon myöntää FinRA, Finnish Reading Association, tunnustuksena lukutaitoa edistävästä työstä.

Lukulahja lapselle -ohjelma pohjautuu tutkimustietoon varhaisen lukemisen tärkeydestä kielelliselle kehitykselle ja lukutaidolle. Lisäksi kyseessä on Suomen ensimmäinen laajamittainen hanke, jossa tuetaan kaikkien lapsiperheiden lukemista. Osa materiaaleista on saatavissa useilla kielillä, esimerkiksi opas vanhemmille peräti 19 kielellä.

”Lukulahja lapselle -kassi on jaettu neuvolassa jo yli 200 000 vauvaperheelle. Kirjalahja on tutkitusti lisännyt lukemista perheissä, ja monille on lukemisesta tullut päivittäinen tapa. Kiitämme lämpimästi FinRAa tunnustuksesta ja jaamme sen kaikkien Suomen terveydenhoitajien kanssa. Ilman heitä emme olisi onnistuneet innostamaan suomalaisia perheitä lukemaan yhdessä heti vauvavuodesta alkaen”, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö iloitsee.

Pienten lasten perheille suunnattu lukutaitotyö kantaa pitkälle tulevaisuuteen, sillä lukemisen asenteet, lukemisen tavat sekä lukutaidon pohja luodaan jo varhaislapsuudessa. Useat tutkimukset osoittavat, että perheiden mahdollisuudet tukea lasten lukijuutta vaihtelevat. Lukulahja lapselle -ohjelman kaltainen toiminta edistää lasten yhdenvertaista asemaa ja antaa kaikille perheille sekä tietoa että konkreettisia välineitä lasten lukijuuden rakentamiseen. Lukulahja lapselle -toiminta on yhteiskunnallisesti merkittävää, sillä ohjelman vakiinnuttaminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan. Näin ollen kirjakasseja jaetaan myös tulevina vuosina.

Vuoden 2023 Aapiskukko-palkinto luovutetaan perjantaina 8.9.2023 Lukukeskuksen tiloissa toiminnanjohtaja Emmi Jäkölle. Palkinto on myönnetty tunnustuksena lukutaitoa edistävästä työstä UNESCOn kansainvälisenä lukutaidon päivänä 8. syyskuuta vuodesta 1981 alkaen. Aikaisempia palkinnonsaajia ovat muun muassa kirjailijat Märta Tikkanen ja Kerttu Vuolab sekä Monikielinen kirjasto.

 

FinRA ry on yli 50-vuotias laaja-alaisesti kielellisiä kommunikaatiotaitoja ja oppimista edistävä yhdistys. Jäsenistöön kuuluu opettajia kaikilta koulutusasteilta sekä aihepiiristä kiinnostuneita tutkijoita. FinRAn toimintaan kuuluu olennaisena osana kansainvälisten yhteistyöverkostojen rakentaminen ja ylläpito.