Etusivu > Uutiset >

Euroopan lukutaitojärjestöt kokoontuvat yleiskokoukseen Sofiaan

Euroopan lukutaitojärjestöt kokoontuvat yleiskokoukseen Sofiaan

EURead-verkoston vuosittainen yleiskokous järjestetään tänä vuonna Bulgariassa. Lukukeskus on mukana EURead-verkoston jäsenjärjestönä. Verkoston tavoitteena on edistää lukemista ja puuttua lukutaito-ongelmiin Euroopan maissa.

Euroopan laajuinen EURead-verkosto kokoontuu Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa 5.-6.6.2023. Tapahtuman tunnuslause on tänä vuonna Literacy across Europe: Reading is the Key (suom. Lukutaito Euroopassa: Lukeminen on avain). EUReadin yleiskokous järjestetään ensimmäistä kertaa muualla kuin Brysselissä, ja sitä isännöi verkoston bulgarialainen jäsenjärjestö Detski Knigi.

Huippukokoukseen osallistuu johtavia asiantuntijoita 20 maasta. Osallistujat ovat erikoistuneet lukutaitoon, lukemisen edistämiseen, koulutukseen, julkaisemiseen ja viestintään. Kokouksen avaa Euroopan parlamentin varapuhemies Katarina Barley. Kokouksessa vaihdetaan kokemuksia ja esitellään hankkeita ja aloitteita lukemisen edistämiseksi kansallisesti ja globaalisti.

”Viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet selvästi, että lukemiseen liittyvät valmiudet eivät ole olleet koskaan niin huonot kuin nykyään. Yli 70 miljoonalta eurooppalaiselta puuttuu näitä perustaitoja, mikä heikentää mahdollisuuksia koulutukseen ja työmarkkinoille. On aika muistuttaa poliittisia johtajia kaikkialla Euroopassa siitä, että ilman lukutaidon ja lukemisen edistämistä sivistyksellä tai taloudella ei ole tulevaisuutta”, sanoo EUReadin puheenjohtaja Jörg F. Maas.

”Suomalainen lukutaitotyö kiinnostaa kansainvälisesti. Mutta myös me olemme saaneet arvokasta tietoa, kokemusta ja uusia toimintamalleja vuosittaisista kohtaamisistamme. Verkoston ansiosta meidän on mahdollista tukea myös niitä maita, joissa lukutaidon tilanne on haasteellisempi. Tämän vuotisessa isäntämaassa Bulgariassa aikuisista jopa 40 % on heikosti lukevia”, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö muistuttaa.

”EUReadin tämänvuotinen yleiskokous Sofiassa on meille tilaisuus vaatia lisää poliittista sitoutumista, enemmän taloudellista tukea ja parempia lukutaito- ja koulutusohjelmia”, puheenjohtaja Jörg F. Maas toteaa.

Tilaisuus järjestetään Euroopan komission tiloissa ja Sofian Amerikka-keskuksen Stolichna-kirjastossa. Tapahtumaa voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteilla: #EURead #EuropeReads #ReadingIsTheKey.

 

EURead-verkosto vaikuttaa Euroopan laajuisesti

Vuonna 2000 perustettu EURead-verkosto koostuu 32 organisaatiosta, jotka tulevat 22 eri Euroopan maasta. Verkoston jäsenet toimivat Lukukeskuksen tavoin järjestösektorilla ja edistävät lukemista ja lukutaitoa. EURead-verkoston jäsenten yhteisenä tavoitteena on vaikuttaa EU-tasolla, jotta lukutaitoa ja lukemista edistettäisiin koko Euroopan laajuisesti.

EUReadin osana toimii muun muassa Global Network for Early Years Book Gifting -verkosto, jossa jaetaan tietoa ja hyviä käytäntöjä varhaislukemisen kirjalahjaohjelmista, kuten Lukukeskuksen koordinoimasta Lukulahja lapselle -neuvolaohjelmasta.

Lue lisää: euread.com