Etusivu > Uutiset >

Kirjailijalle on maksettava reilu palkkio myös digitaalisista esiintymisistä

Kirjailijalle on maksettava reilu palkkio myös digitaalisista esiintymisistä

Lukukeskus on laatinut välittämiensä kirjailijavierailujen striimaukselle hinnaston ja ehdot yhdessä kirjailijoiden etujärjestöjen kanssa. Jatkossa striimauksesta maksetaan kirjailijalle vierailupalkkion lisäksi erillinen striimauspalkkio.

Kirjailijavierailujen striimaukset ovat moninkertaistuneet muutaman viime vuoden aikana. Etenkin koronapandemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten aikana kirjailijavierailuja striimattiin paljon. Uudella hinnastolla ja sopimusehdoilla halutaan saada selkeyttä käytäntöihin ja huolehtia, että esiintyjä saa vierailusta asianmukaisen palkkion.

Striimauksella tarkoitetaan kirjailijavierailun suoratoistoa muualla olevalle yleisölle. Tyypillisesti kirjailijavierailun striimaus tapahtuu tilanteessa, jossa vierailulla on mukana myös live-yleisö. Striimin teknisestä toteutuksesta ja laadusta vastaa vierailun tilaaja.

Jatkossa Lukukeskuksen kautta tilattujen kirjailijavierailujen striimauksesta veloitetaan vierailupalkkion lisäksi erillinen striimauspalkkio kirjailijalle. Striimausten uusi hinnasto astuu voimaan 6.9.2023 ja sitä noudatetaan sen julkaisun jälkeen laadituissa sopimuksissa.

”Kirjailijavierailut ja esiintymiset ovat kirjailijalle tärkeä tulonlähde. Striimauksen myötä yleisö toki lisääntyy, mutta vierailujen tarve vähenee ja sitä myötä myös kirjailijan tulot. On kohtuullista, että striimatusta esityksestä peritään korkeampaa hintaa kuin pienelle läsnä olevalle joukolle esiintyminen. Muilla taidealoilla, kuten musiikissa ja esittävissä taiteissa se on jo vakiintunut käytäntö”, sanoo Suomen Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Ilmi Villacís.

Tilaajan tulee jatkossa ilmoittaa toiveensa striimata kirjailijavierailu jo vierailun tilauslomakkeessa. Striimaus ja sen hinta merkitään kirjailijavierailusopimukseen, jos tilattu vieras antaa striimaukseen luvan. Uusi hinnasto ei vaikuta ennen 6.9.2023 laadittuihin sopimuksiin, vaikka vierailu ja sen striimaus toteutettaisiinkin vasta hinnaston julkaisun jälkeen. Striimauksesta ja sen ehdoista tulee aina sopia etukäteen esiintyjän kanssa myös niillä vierailuilla, jotka on tilattu ennen 6.9.2023.

 

Muihin kirjailijavierailujen ja virtuaalivierailujen hintoihin ei ole tehty muutoksia: Kirjailijavierailupalvelun hinnasto

Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin striimauksista: UKK vierailun tilaajalle tai UKK esiintyjälle

Tutustu esiintyjiin ja tilaa vierailu: Kirjailijavierailupalvelu

 

Lukukeskus järjestää ainoana Suomessa järjestelmällisesti kirjailijavierailuja. Kirjailijavierailut edistävät lukuintoa ja lisäävät kirjailijoiden toimeentuloa. Kirjailijavierailupalvelusta löydät kauno-, tieto- ja näytelmäkirjailijoita, kääntäjiä, käsikirjoittajia, kuvittajia ja sarjakuvantekijöitä. Valittavana on yli 1000 eri tilanteisiin sopivaa valovoimaista esiintyjää, joita voi tilata mm. kouluihin, kirjastoihin, kulttuuritapahtumiin ja kirjamessuille.