Etusivu > Uutiset >

Kirjailijan kohtaaminen tuo ruotsinkielisen kirjallisuuden oppilaiden lähelle

Kirjailijan kohtaaminen tuo ruotsinkielisen kirjallisuuden oppilaiden lähelle

Prata bok -hankkeen kirjailijahaastattelut tekevät ruotsinkielistä lasten- ja nuortenkirjallisuutta näkyväksi Helsingin kirjamessuilla.

Tänä vuonna Helsingin kirjamessujen Kirjakallio- ja Kumpula-lavalla nähdään myös ruotsinkielistä ohjelmaa, kun Prata bok -hankkeen kirjailijavierailut saapuvat messuille. Lukukeskus ja Svenska litteratursällskapet i Finland tarjoavat ruotsinkielisille koululaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä haastattelemaan kirjailijaa Helsingin kirjamessuilla.

”On hienoa, että ruotsinkielinen lasten- ja nuortenkirjallisuus on näyttävästi esillä kirjamessuilla ja nuoret pääsevät keskustelemaan kirjailijoiden kanssa. On tutkittua, että henkilökohtainen tapaaminen kirjailijan kanssa saattaa synnyttää nuoressa lukukipinän”, sanoo Lukukeskuksella ruotsinkielisistä kirjailijavierailuista vastaava Barbro Enckell-Grimm.

Prata bok-ohjelma järjestetään Helsingin kirjamessuilla Kirjakallio- ja Kumpula -lavalla 28.10. ja 29.10., ja sen tarkoitus on saada lapset ja nuoret innostumaan lukemisesta.

”Odotan todella innolla nuorten tapaamista ja puhumista kirjallisuuden tabuista”, sanoo kirjailija Kaj Korkea-aho, joka keskustelee romaanistaan Punainen huone lukiolaisten kanssa.

”Ainut surullinen asia koko jutussa on, että tapaaminen nuorten kanssa kestää vain hieman alle puoli tuntia, mikä on sääli, koska nuoret ovat yleensä hyvin valmistautuneita haastatteluun ja voivat olla ikäisikseen uskomattoman ammattimaisia.”

Kirjailijoiden haastatteluja voi lukea nuorten kirjallisuusmedia Lukufiiliksen ruotsinkielisestä osiosta Läsglansista. Läsglans kokoaa tänä syksynä ruotsinkielisten nuorten kirjoittamat jutut kirjamessuilta sekä siihen valmistautumisesta kaikkien saataville. Messujen Prata bok -keskusteluissa on teemoina esimerkiksi ”kirjallisuuden tabut” ja ”lapset jotka nousevat vanhempia vastaan”.

Prata bok-keskusteluissa Helsingin kirjamessuilla ovat mukana kirjailijat Kaj Korkea-aho, Mathias Rosenlund Karin Collins, Maria Turtschaninoff, Hanna Lundström , Sebastian Nyberg, Eva Frantz, Karin Erlandsson ja Carina Wolff-Brandt.

Hankkeeseen osallistuvat koulut ovat Vaasasta, Turun saaristosta ja Uudeltamaalta. Nuorimmat oppilaat ovat alakoulun 5. – 6. -luokkalaisia ja vanhimmat abiturientteja. Oppilaat ovat tutustuneet kirjailijoiden teoksiin etukäteen, ja heidän oli mahdollista osallistua esiintymiskoulutukseen, joka pidettiin lokakuun alussa Luckanilla Helsingissä. Koulutuspäivään saapuivat Ylen kulttuuritoimittaja Silja Sahlgren-Fodstad ja Märta Westerlund YLE X3M:n aamuohjelmasta antamaan parhaat vinkkinsä haastattelemiseen ja esiintymisjännityksen voittamiseen.

Prata bok oli opetushallituksen hanke vuonna 2019, mutta tänä vuonna Lukukeskus koordinoi hanketta, joka järjestetään Svenska kulturfondenin ja Brita Maria Renlunds -säätiön tuella.

 

Lisätietoja:

Barbro Enckell-Grimm, barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi