Hem >

Prata bok

Prata bok

Helsingfors bokmässa hålls 28-31.10.2021, Prata bok-programmen arrangeras under torsdagen den 28 och fredagen den 29 oktober. Läscentrum har nu glädjen att meddela samtalsprogrammen för Prata bok 2021. Kom och följ med!

I år kommer man också att se program på svenska på Kirjakallio- och Kumpula-scenerna på Helsingfors bokmässa när Prata bok-projektets författarträffar äger rum. Läscentrum och Svenska Litteratursällskapet erbjuder svenskspråkiga skolelever ett unikt tillfälle att intervjua författaren på bokmässan i Helsingfors.

Prata bok-programmet hålls på bokmässan i Helsingfors på scenen Kirjakallio 28.10 och 29.10, och dess syfte är att inspirera barn och unga till att läsa. Samarbetet involverar också den svenska modersmålslärarföreningen i Finland. Prata Bok-projektet involverar svenskspråkiga skolor från hela Finland.

“Det är alltid himla roligt för en författare att få träffa läsarna. Ofta brukar de yngsta läsarna komma med de knepigaste frågorna och ibland har jag fått rusa hem för att skriva några kapitel med ny inspiration”, säger författaren Eva Frantz. ”Läsning är det absolut enklaste och bästa sättet att komma bort från verkligheten ett tag. Det kan ju ibland kännas lite tradigt med skola, läxor, trist väder och vardagslunk. Men när man läser kan man bege sig till andra planeter, tidsperioder, sfärer och man behöver varken munskydd eller frånvarotillstånd från rektorn”, fortsätter hon.

Ifall man inte kan närvara på bokmässan i år kan författarnas och elevernas tankar och kommentarer hittas i den svenskspråkiga delen av Lukufiilis, dvs. i Läsglans. I höst kommer Läsglans att sammanställa unga svenskspråkiga skribenters berättelser om tiden före och under bokmässan. Teman som behandlas i Prata bok-diskussionerna inkluderar till exempel “litterära tabun” och “barn som reser sig mot sina föräldrar”.

För att ge ungdomarna scenvana och självförtroende att uppträda ordnas det även en skolningsdag för eleverna i informations- och kulturcentret Luckan i Helsingfors 4.10. Där får de unga tips om hur man gör en bra intervju. Dessutom delas författarnas böcker ut till skolgrupperna så att eleverna har gott om tid att bekanta sig med materialet innan bokmässan.

 

Programmet, Prata bok:

1. “Barn som står upp mot vuxna”

Elever i åk 6 från Degerö lågstadieskola i samtal med Hanna Lundström om Bilskelettet. Sju berättelser (S & S). Prata bok

Kumpula  to kl 10.30

2. ”Utanförskap, mobbning och historiska ämnen i ungdomsboken”

Elever i åk 6 från Strömborgska skolan i samtal med Sebastian Nyberg och Eva Frantz om  Rigelstenen och Nattens drottning (S & S). Prata bok

Kirjakallio to kl 11

3. ”Mystik, spöken och hemligheter. Att väcka läslust”

Elever i åk 5-6 från Borgby skola samtalar med Eva Frantz om Hemligheten i Helmersbruk  (S & S). Prata bok

Kumpula  to  kl 12

4. ”Hav och skärgård i barnboken”

Elever från Södra Paipis skola, Sibbo åk 5-6 samtalar med Karin Erlandsson och Carina Wolff-Brandt

Kumpula  to kl 13

5. ”Fantasyn som genre”

Elever i åk 9 från Skärgårdshavets skola diskuterar med Maria Turtschaninoff om Underfors (utkommer i nyutgåva på Förlaget M). Prata bok

Kirjakallio fre kl 11

6. ”Sommargäster + ortsbor= lyckad sommar?”

Elever från åk 9 i Kyrkbackens skola samtalar med Karin Collins om hennes roman Nära till natten (S & S). Prata bok

Kirjakallio fre kl 13.30

7. ”Tabun i litteraturen”.

Elever från åk 2 och 3 i Vasa övningsskolas gymnasium samtalar med Kaj Korkea-aho och Mathias Rosenlund kring deras romaner Röda Rummet (Förlaget M) och Theo (S & S). Prata bok

Kirjakallio fre kl 15-15.30

 

Prata bok är ett samarbete mellan Läscentrum och Svenska Litteratursällskapet, som möjliggör att skolelever från hela Svenskfinland får besöka bokmässan med sin klass och samtala med en rad författare på scenen. Med i samarbetet är också Svenska modersmålslärarföreningen i Finland rf. Prata bok arrangeras med stöd av Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Prata bok ordnas i en eller annan form. Om restriktioner omöjliggör en fysisk mässa ordnas programmet digitalt.
Ni är välkomna med frågor till Läscentrum, Barbro Enckell-Grimm, barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi