Kirjailijat koteihin virtuaalivierailuilla
Lukukeskuksen virtuaalivierailu tuo lukijat ja kirjailijan yhteen etänä. Lukukeskus kehittää Otavan Kirjasäätiön tuella virtuaalista toimintaansa vastaamaan poikkeusolojen tarpeita.
Kirjailijan ja yleisön kohtaaminen tarjoaa yhteisöllisyyttä ja lukuintoa myös poikkeusoloihin sekä tukee kirjailijoiden toimeentuloa. Lukukeskus reagoi koronavirusepidemian tuomiin muutoksiin kehittämällä kevään hankkeisiinsa ja kirjailijavierailutoimintaansa uusia virtuaalisia toimintamalleja.
”Haluamme myös poikkeusolojen toiminnassamme suosia ensisijaisesti aitoja kohtaamisia. Tarjoamme kevään muuttuneeseen tilanteeseen ratkaisuja virtuaalipalvelumme avulla. Olemme valtavan onnellisia, että Otavan Kirjasäätiö ja moni yhteistyökumppanimme on ollut halukas etsimään kanssamme uusia keinoja tukea lukemista”, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís sanoo.
”Kirjallisuuden ja lukemisen hyvää tekevää voimaa tarvitaan näinä aikoina enemmän kuin koskaan. Lukukeskus panostaa nyt virtuaalisiin palveluihin, jotka mahdollistavat kirjailijoiden ja lukijoiden kohtaamiset myös poikkeusoloissa. Otavan Kirjasäätiö on ilolla mukana tukemassa Lukukeskuksen tärkeää työtä”, sanoo Otavan Kirjasäätiön pääsihteeri Minna Castrén.
Lukukeskus järjestää ainoana Suomessa järjestelmällisesti kirjailijavierailuja. Koronavirusepidemia merkitsee mittavia ansiomenetyksiä myös kirjailijoille: Lukukeskuksen välittämiä vierailuja peruutettiin keväältä lähes 400 yhteensä 160 kirjailijalta. Maksamatta jäävien palkkioiden kokonaissumma on noin 100 000 euroa.
Virtuaalivierailut tarjoavat uudenlaisen vierailumuodon peruutuksista kärsineille kirjailijoille ja yleisölle sekä avaavat uusia mahdollisuuksia lukemista ja lukutaitoa tukevaan työhön. Toisin kuin tallenne tai striimi, vierailu perustuu henkilökohtaiseen kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen. Otavan Kirjasäätiön tuella toteutettavassa kehityshankkeessa pilotoidaan virtuaalivierailun eri mahdollisuuksia. Kaikenikäiset lukijat saavat etäyhteyksien päähän suositut kirjailijat kuten Paula Norosen, J-P Koskisen, Veera Salmen ja Jyri Paretskoin.
”Tällaisessa poikkeustilanteessa on hienoa, että pystytään ylläpitämään kohtaamisia lasten ja muiden lukijoiden kanssa. On mahtavaa, että lapsille tarjotaan perusopetuksen lisäksi elämyksellisiä tapahtumia. Sillä on iso henkinen merkitys, että ihan kaikesta ei tarvitse luopua”, Paula Noronen sanoo.
Myös Lukukeskuksen lavarunoutta lukio-opetuksessa tutkivan Mun tarina -hankkeen kevään työpajatoimintaa muokataan virtuaaliseksi. Lisäksi nuorille tarjotaan uutena palveluna kirjoittamisen etämentorointia lavarunoilija Aura Nurmen ja Juho Kuusen johdolla. Mun tarina -hanketta tukee Koneen Säätiö.
Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestön Sanaston kanssa järjestettävästä kirjailijavierailusarjasta pyritään niin ikään toteuttamaan osia virtuaalisesti. Lisäksi Lukukeskus tarjoaa 20.-26.4. Lukuviikon aikana virtuaalisesti muun muassa lavarunousesityksiä sekä kohtaamisia sosiaalisessa mediassa kirjailijoiden ja kirja-alan ammattilaisten kanssa.