Etusivu > Uutiset >

Lukukeskus tilitti kirjailijoille lähes 450 000 - lukutaitotyön vaikuttavuus kasvoi

Lukukeskus tilitti kirjailijoille lähes 450 000 – lukutaitotyön vaikuttavuus kasvoi

Lukukeskus on lukutaitotyön edelläkävijä ja lukemisen laaja-alainen mahdollistaja. Toimimme innovatiivisesti, monipuolisesti ja kansainvälisesti lukemisen ja lukutaidon asiantuntijana ja vaikuttajana.

Lukukeskuksen työn tavoitteena on mahdollistaa lukeva elämäntapa kaikille. Vuonna 2023 se tarkoitti muun muassa panostuksia kansainvälisiin verkostoihin, lukemisen mahdollistamiseen tasavertaisesti kaikissa vauvaperheissä ja kirjailijoiden toimeentulon tukemiseen kirjailijavierailutoimintaa kehittämällä.

Avainluvut 2023

Jo lähes 250 000 vauvaa on saanut kirjalahjan neuvolasta.

Kirjailijavierailuja järjestettiin vuonna 2023 yhteensä 1656.

Yli 80 000 lukijaa kohtasi kirjailijan.

Kirjailijoille tilitettiin vierailuista 440 599 euroa.

Kirjailijavierailupalvelun asiakastyytyväisyyden arvosana on 4,9/5.

Lukukeskuksen mediaosumien määrä kasvoi 62 %.

Lukuviikko tavoitti 3,5 miljoonaa suomalaista. 

Kansainvälinen Lukukeskus

Lukukeskus edusti suomalaista lukutaitotyötä kansainvälisissä tapaamisissa vuonna 2023 vielä aiempia vuosia enemmän. Vuoden aikana Lukukeskus osallistui useille kansainvälisille ammattimessuille, seminaareihin ja yleiskokouksiin. Lukukeskuksen asiantuntijuus tunnistetaan kansainvälisissä asiantuntijatapahtumissa ja yhteistyöverkostoissa. Asiantuntijaesiintymisiä ulkomaisilla televisiokanavilla kertyi kolme.

Lukukeskuksessa vieraili vuoden aikana kansainvälisiä vieraita kolmelta eri mantereelta. Villa Kivessä kävivät muun muassa Etelä-Korean yleisradio tekemässä dokumenttia suomalaisesta lukutaitotyöstä sekä Korean kustannusyhdistys. University of Wisconsin – Eau Clairen kestävän kehityksen opiskelijat kävivät keskustelemassa lukemisen edistämisen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Vuonna 2023 järjestettiin myös useita kirjailijavierailuja ulkomaille, esimerkiksi suomen kieltä opettaviin yliopistoihin yhteistyössä FILI:n kanssa.

Jo lähes 250 000 vauvaa on saanut kirjalahjan neuvolasta!

Lukukeskuksen pitkäjänteisen ja vaikuttavan viestinnän tuloksena Lukulahja lapselle – neuvolaohjelma kirjattiin kesäkuussa Suomen hallitusohjelmaan lasten lukutaidon vahvistamiseksi.  Maailman lukutaitopäivänä 8.9. Lukulahja lapselle palkittiin FinRA:n Aapiskukko-palkinnolla. Jo 250 000 perhettä on saanut neuvolasta kirjalahjan. 63% perheistä kertoo lukevansa enemmän kirjakassin saatuaan.

Vuonna 2023 Lukukeskuksella oli käynnissä yhteensä viisi lasten ja nuorten lukemista lisäävää hanketta: Lukulahja lapselle, Lue lapselle, esi- ja alkuopetuksen Lukupolku, Prata bok ja En författare till varje skola. Lukukeskuksen hankkeissa lukemista lisätään käytännöllisin ja konkreettisin keinoin, ja tarjotaan työkaluja lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille lukemisen tukemiseen.

Kirjailijavierailut kiinnostavat

Lukukeskuksen välittämiä kirjailijavierailuja järjestettiin vuonna 2023 yhteensä 1656. Näillä vierailuilla yli 80 000 lukijaa kohtasi kirjailijan ja kirjailijoille tilitettiin vierailuista lähes 440 600 euroa. Kaksi kolmasosaa vierailuista ovat lasten ja nuorten vierailuja. Kirjailijavierailupalvelun asiakastyytyväisyyden arvosana on 4,9/5.

Lukukeskus mediassa

Mediapalvelun seurannan mukaan lukeminen ja lukutaito näkyivät vuonna 2023 mediassa huomattavasti useammin kuin edellisvuonna: kasvua osumien määrässä oli 18 %. Vuonna 2023 mediassa julkaistiin 123 juttua, joissa Lukukeskus oli esillä. Lukukeskuksen mediaosumien määrä kasvoi jopa 62 %. Lukukeskus mainittiin vuoden aikana sosiaalisessa mediassa yli 2000 kertaa.

Lukukeskuksen medianäkyvyyden vuosittainen piikki tapahtuu huhtikuussa Lukuviikolla. Vuoden 2023 Lukuviikon tavoittavuus oli jopa 3,5 miljoonaa. Lukuviikko näkyi sosiaalisen median lisäksi sanoma- ja aikakauslehdissä, verkkomedioissa, televisiossa ja radiossa.

Hallinto ja talous

Lukukeskuksessa työskenteli vuonna 2023 yhteensä kahdeksan työntekijää, joista puolet oli osa-aikaisia.

Lukukeskuksen yleisavustus oli 338 000 euroa, sisältäen tuen kulttuurilehdille. Yleisavustuksen lisäksi Lukukeskusta ovat vuonna 2023 tukeneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Svenska kulturfonden, Opetushallitus, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Finlands svenska författareförening ja Otavan kirjasäätiö.

 

Lataa Lukukeskuksen avainluvut 2023 pdf-tiedostona klikkaamalla kuvaa.

Tutustu Lukukeskuksen vuoden 2023 toimintakertomukseen.