Lukukeskuksen vinkit Helsingin kirjamessuille
Torstai / Perjantai / Lauantai / Sunnuntai / Program på svenska
Torstai 26.10.
11:00 Kirjallisuuskiihdytin – Tekstin talo tekstitaiteen laboratoriona, Lonna-sali
Loppuvuodesta 2023 toimintansa aloittava ja vuosikymmenen verran valmisteilla ollut Tekstin talo tuo saman katon alle liudan kirjallisuus-, tekstitaide- ja esittävän taiteen kentän toimijoita. Millaisia kohtaamisia Tekstin talossa syntyykään, millaisia uusia ihmisten ja taiteenlajien välisiä luovia yhteentörmäyksiä tilat mahdollistavat? Entä mitä kaikkea Tekstin talo toimijoille ja yleisöille tarjoaa?
Keskustelemassa Jenni Kavén (Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto), Marianne Savallampi (Mad House Helsinki) ja Markku Hoikkala (Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry). Moderaattorina Tekstin talon tuottaja Mira Eskelinen.
12:00 VALTA – Identiteetit: Keiden äänet kuuluvat suomalaisessa kirjallisuudessa? Senaatintori-lava
Helsingin Kirjamessujen ja Helsingin Sanomien yhteinen teemakeskustelu vallasta. Tässä keskustelussa kysymme, keiden äänet suomalaisessa kirjallisuudessa kuuluvat, ja keiden tarinoita Suomessa kerrotaan? Keskustelemassa Ville Blåfield, Laura Lindstedt, Maimouna Matikainen-Soreau, Pajtim Statovci ja Téri Zambrano.
14:00 Äänessä kirjapodcastit, Töölönlahti-lava
Kirjapodcasteista on tullut tärkeitä lukijoiden yhdistäjiä ja kirjallisen kentän keskustelijoita. Helsingin Kirjamessujen kirjapodikeskustelussa audion voimasta, viehätyksestä ja vallasta keskustelemassa Taru Torikka (Pieni karanteenikirjakerho), Marko Suomi (Takakansi), Johanna Laitinen (Sivumennen) ja Elisa Hurmerinta (Kirja käteen!). Keskustelua luotsaa kirjailija Sisko Savonlahti.
15:00 Mitä on kirjallisuusvienti ja miten sitä kasvatetaan? Töölö-lava
Suomen kirjallisuusvienti kasvoi vuonna 2021 neljällä prosentilla ja se on saavuttanut pysyvästi korkeamman tason. Kotimainen kirjallisuus on huippulaadukasta, joten mahdollisuuksia – ja paineita – viennin kasvuun on. Mistä kasvua voi tulla? Ja mitä kaikkea kirjallisuusviennissä tapahtuu juuri nyt?
Keskustelemassa FILIn johtaja Tiia Strandén, Taiken johtaja Kaisa Rönkkö, maailmalla menestynyt kirjailija Antti Tuomainen ja kirjallisuusagentti Elina Ahlbäck. Keskustelua luotsaa Ville Blåfield.
16:30 Päättäjät kirjailijoiden tentissä, Hakaniemi-lava
Miten hallitus aikoo huolehtia kirjallisuuden tekijöiden työedellytyksistä nyt ja tulevaisuudessa? Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston ja Suomen Kirjailijaliiton paneelissa kirjailijat tenttaavat kansanedustajia.
Perjantai 27.10.
11:15 Suuri selkokirjakeskustelu, Lonna-sali
Tuntuuko lukeminen vaikealta? Eikö kirjaan tarttuminen innosta? Ehkä ratkaisu löytyy selkokirjoista! Tervetuloa kuulemaan, miten selkokirja voi auttaa löytämään lukemisen ilon ja mitä selkokirjoja vinkkaavat esimerkiksi suomen kielen oppija ja selkokirjailija.
Keskustelemassa: Emmi Jäkkö (Lukukeskus), Aino-Maria Kangas (Selkopolku-hanke), Satu Leisko (kirjailija, suomen kielen opettaja), Momota Hosna Mithi (selkokirjojen lukija), Jenni Stolt (Lukuiloa kaikille lukijoille -hanke) ja Ella Airaksinen (Selkokeskus).
12:00 VALTA – Presidenttiehdokkaat: Miten kirjallisuus on rakentanut polkuani valtaan? Senaatintori-lava
Helsingin Kirjamessujen ja Helsingin Sanomien yhteinen teemakeskustelu vallasta. Tässä keskustelussa kysymme, mitä kirjallisuus on opettanut presidenttiehdokkaille vallasta ja johtamisesta? Keskustelemassa Mika Aaltola, Li Andersson, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Salla Vuorikoski. Ville Blåfield haastattelee.
15:00 Toimialan päättäjätentti: Kulttuuriministeri Sari Multala, Esplanadi-lava
Kirja- ja kustannustoimialan kuumat kysymykset päättäjätentissä. Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalaa haastattelee Ville Blåfield.
18:00 Runous elää! Ja runokritiikki, Töölö-lava
Runoudesta ja runokritiikistä puhutaan usein julkisuudessa pessimistiseen sävyyn. Onko julkisuus irtautunut runouden todellisuudesta? Huomaako kukaan, jos ja kun runous ja sen kritiikki voivat hyvin? Median seuratessa klikkianalytiikkaa ja kirjakauppojen runohyllyjen taantuessa runous on entistä suuremmassa huomiokuopassa. Miten laadukkaille runoille saisi niiden ansaitsemaa huomiota? Mukana keskustelussa runoilija, Turun kirjamessujen ohjelmajohtaja Vilja-Tuulia Huotarinen, kriitikko Janne Löppönen Tuli&Savu-lehdestä sekä kriitikko Vesa Rantama.
Lauantai 28.10.
11:00 Kirjailijan kateus, Töölö-lava
Minkälaiset asiat tuottavat kateutta kirjailijassa? Apurahat, verkostot, asema vai jokin muu? Haastattelija Salla Simukka, keskustelijoina Jani Nieminen ja Tuula Kallioniemi.
13:00 Tekoäly ja kirjallisuus, Töölö-lava
Mitä tekoäly merkitsee kirjailijoiden työn kannalta ja miten se vaikuttaa kirjallisuuteen? Haastattelija Karo Hämäläinen, keskustelijoina kirjailijat Carita Forsgren ja Jussi Karjalainen sekä kääntäjä Kaisa Ranta.
15:30 Kysy kirjailijalta, Töölö-lava
Mitä olet aina halunnut tietää kirjailijan ammatista? Nyt on tilaisuutesi kysyä! Kirjailijat Hannu Kankaanpää, Pajtim Statovci ja Katri Tapola vastaavat yleisön kysymyksiin, haastattelijana toimii Paula Havaste.
Voit jättää kysymyksesi kirjailijoille Suomen Kirjailijaliiton messuosastolle 6K58.
16:30 Kirjagramin merkitys kirjailijoille: valtaa, tukea ja yhteisöllisyyttä, Töölönlahti-lava
Samalla kun kirjallisuuden tila esimerkiksi lehdissä on kaventunut, kirjasomen rooli ja vaikuttavuus on vastaavasti saanut enemmän painoarvoa. Kirjagrammaajien nostamat kirjat saavat näkyvyyttä, mutta samaan aikaan myös kirjailijoiden oman somekäyttäytymisen ja -roolin merkitys on muuttunut. Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita kirjagram tarjoaa kirjailijoille? Entä millaisena kirjailijoiden rooli kirjagramissa näyttäytyy kirjagrammaajan silmin?
Aiheesta keskustelemassa ovat lukuinnostaja, journalisti Ulla Lehtinen (@tarinannuppuja), kirjailija Elina Pitkäkangas (@elinapitkakangas) sekä esikoiskirjailija Anna Pölkki (@kirjojajakakkuja). Keskustelua luotsaa kirjagrammaaja Nea Lahtinen (@siperiankirjat).
18:30 Paneelikeskustelu sarjakuvasta, Lonna-sali
Panelistit keskustelevat nykysarjakuvan näkyvyyteen liittyvistä haasteista ja ideoivat ratkaisuja. Keskusteluun osallistuu niin sarjakuvataiteilijoita kuin kustannuspuolenkin toimijoita. Keskustelua moderoi Suomen sarjakuvaseura ry:n hallituksen jäsen Vesa Kataisto.
Sunnuntai 29.10.
10:30 KirjaKallion kirjalliset muotokuvat, Kallio-lava
Levähdä muutamaksi minuutiksi, istahda malliksi. KirjaKallio tuo jälleen kirjoittamisen messuille. Kirjallisissa muotokuvissa kirjoittaja katsoo, kuuntelee, kokee ja kirjoittaa. Hiljainen inhimillinen hetki rakentaa tekstin katsottavan ja kirjoittavan yhteydestä. Opiskelijat kirjoittavat muotokuvia kaikille halukkaille.
15:00 Sota-ajan lastenkirjallisuus Ukrainassa, Kumpula
Kutsumme sinut mukaan keskustelemaan lastenkirjallisuudesta sodan aikana. Miten kertoa heille traumatisoivasta kokemuksesta? Onko tilaa unelmille ja tulevaisuudelle? Millaisia tarinoita sota-ajan lapset tarvitsevat? Keskustelujen pohjana ovat ukrainalaisen kirjailijan ja juristin Larysa Denysenkon kirjoittamat ja Eero Balkin kääntämät kokoelmat ”Pieniä tarinoita lapsille/nuorille” (2023) ja ”Ilmahälytysten lapset” (2023). Keskustelemassa Eero Balk, Mirkka Hynninen, Maria Turtschaninoff, ja Eveliina Viitanen.
16:30 KirjaKallion runoklubi ja open mic, Kallio-lava
KirjaKallion huikean messuviikon päättää jo perinteeksi muodostunut runoklubi, yhteistyössä Nuorten open micin kanssa! Proosaa, lyriikkaa, spoken word ja open mic – tervetuloa lukemaan omia tekstejäsi!
Läscentrums tips om det svenskspråkiga programmet på Helsingfors bokmässa
Prata bok
I Läscentrums projekt Prata bok samtalar skolgrupper med aktuella författare och illustratörer på bokmässan i Helsingfors torsdag 26 och fredag 27.10. Här möter författarna sina läsare och elever får dela sina läsupplevelser med andra barn och unga. Se på programmet: Prata bok på Helsingfors bokmässa 2023
Här hittar du Läscentrums andra programtips: Läscentrums tips för Helsingfors bokmässä 2023
Katso koko ohjelmatarjonta: Helsingin kirjamessujen ohjelma 2023
Kuva: Helsingin messukeskus / Emmi Kähkönen