Etusivu > Uutiset >

Poikkeuskevät on saattanut suomalaiset kirjallisuuden pariin

Poikkeuskevät on saattanut suomalaiset kirjallisuuden pariin

Tutkimusyhtiö Innolinkin toteuttama tuore kysely osoittaa kirjojen lukemisen lisääntyneen viime kuukausina niin lapsiperheissä kuin aikuistenkin keskuudessa. Lukukeskuksen teettämän kyselyn mukaan lähes neljännes suomalaisvanhemmista on lukenut lapsilleen enemmän koronaepidemiasta johtuvana poikkeusaikana. Suomalaisista aikuisista joka neljäs kertoo lukeneensa tavallista enemmän tänä keväänä.

Alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmista 23 % kertoo lukeneensa lapsilleen enemmän kuin tavallisesti. Joka kolmas vastaaja kertoo lukeneensa myös iltasadun lapselleen nyt tavallista useammin. Peräti puolet vastanneista kertoo lapsen itse toivoneen yhdessä lukemista. 40 % vastanneista on myös tunnistanut yhteisten lukuhetkien tuovan lapselle turvaa epävarmoina ja poikkeuksellisina aikoina.

Vastanneista vanhemmista 59 % sanoo lukemisen olevan hyvää ajanvietettä eristysaikana. Valtaosan mukaan arjessa on nyt enemmän aikaa lukemiselle. Kyselyn perusteella yhteisen ajan puute tuntuu olevan siis suurin syy sille, että lukeminen jää tavallisessa arjessa.

Aikuisten oma lukeminen lisääntynyt poikkeusoloissa

Aikuisista 24 % kertoo lukeneensa enemmän koronaepidemian aikana. Myös aikuisten lisääntyneen lukemisen pääsyyksi kerrotaan, että arjessa on nyt enemmän aikaa. Yli puolet vastaajista sanoo lukemisen olleen mukavaa ajanvietettä, ja 46 % sanoo lukeneensa siksi, että on kaivannut poikkeusoloihin muuta ajateltavaa.

Suomalaisten kommentteja lukemisestaan koronan aikana:
”Nyt on tullut luettua sellaisia kirjoja uudelleen jotka ovat tavallaan unohtuneet omaan kirjahyllyyn”
”Jumppaan aivoja kun muuten ei voi jumpata”
” tärkeä yhdessä olo ystävien kanssa vähentynyt koronan takia, lukemiskokemukset korvaavat tätä”
”Vähentää ressiä eikä mieti niin paljon koronaa”
”Pääsee pois tältä planeetalta.”
”Koronan takia olen ottanut ilmaisia kokeilujaksoja äänikirjapalveluihin.”

”Tulokset ovat ilahduttava osoitus siitä, että kirjallisuuden ja lukemisen merkitys tunnistetaan. Lukeminen paitsi tarjoaa viihdykettä ja hyvää ajanvietettä, tuo myös läheisyyttä, turvaa ja lohtua niin lapsille kuin koko perheelle. Olemme iloisia, että viesti lukemisen tärkeydestä on tavoittanut suomalaiset, ja toisaalta yhdessä vietetty aika on saanut monet tarttumaan kirjaan”, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís kommentoi.

Vastaava kysely tehtiin myös Book Trust -järjestön toimesta Englannissa, jossa 34 % englantilaisvanhemmista kertoo lukeneensa lapsilleen poikkeusoloissa enemmän kuin tavallisesti. Kiinnostavaa on, että korona-aika on saanut jopa 11 % kyselyyn vastanneista englantilaisvanhemmista lukemaan lapselleen iltasadun ensimmäistä kertaa koskaan.

Lukukeskus edistää erityisesti lasten ja nuorten lukuintoa ja lukutaitoa kirjailijavierailuja välittämällä sekä hanke- sekä asiantuntijatoiminnalla. Poikkeuskevään aikana Lukukeskus on kannustanut perheitä ja kouluja kirjallisuuden pariin muun muassa virtuaalisella kirjailijavierailuhankkeella sekä valtakunnallisella Lukuviikko-kampanjalla.

Lukukeskuksen kyselyn teetti tutkimusyhtiö Innolink. Kyselyn tulokset ovat ennakkotuloksia, jotka täydentyvät lisätiedoilla. Kyselyyn vastasi reilu tuhat suomalaista, joista noin 500:lla on alle 10-vuotias lapsi tai lapsia. Lukeminen määriteltiin kyselyssä kauno- tai tietokirjallisuuden lukemiseksi tai kuunteluksi.

Lisätiedot: Viestintäpäällikkö Saara Oranen, saara.oranen@lukukeskus.fi, 0445661903