Etusivu > Uutiset >

Suomalainen kirjalahjaohjelma esimerkkinä muille Pohjoismaille

Suomalainen kirjalahjaohjelma esimerkkinä muille Pohjoismaille

Lukukeskus esittelee Lukulahja lapselle –neuvolaohjelmaa varhaislukemisen seminaarissa Oslossa perjantaina 20.10.2023. Lukulahja lapselle on pohjoismaisessa mittakaavassa harvinainen: suomalainen kirjalahjaohjelma tavoittaa kaikki vauvaperheet.

Lukulahja lapselle on ensimmäinen Suomessa toteutettu valtakunnallinen, koko ikäluokan tavoittava kirjalahjaohjelma. Lukulahja lapselle –ohjelmassa vauvaperheille lahjoitetaan kirjakassi neuvolatarkastuksen yhteydessä. Kirjalahjaohjelma on onnistunut lisäämään varhaislukemista vauvaperheissä jo vuodesta 2019, ja vuonna 2024 Lukulahja lapselle -toiminta vakiinnutetaan osana Suomen hallitusohjelmaa.

Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö osallistuu Oslon Bokstart-seminaariin puheenvuorollaan Lukulahja lapselle –neuvolaohjelmasta. Suomen kirjalahjaohjelma on pohjoismainen edelläkävijä varhaislukemisen yhdenvertaisten mahdollisuuksien lisääjänä, sillä Lukulahja lapselle tavoittaa neuvolan kautta kaikki Suomen vauvaperheet.

“Suomen kirjalahjaohjelma toimii inspiraationa muiden maiden lukutaitotoimijoille. Jaamme mielellämme oppimme ja parhaat käytäntömme hyödyksi muille. Toisaalta pohjoismaiden välinen yhteistyö on tärkeää myös meille. Olemme saaneet paljon arvokasta tietoa Ruotsin ja Norjan lukutaito-ohjelmista ja niiden vaikutuksista”, Emmi Jäkkö kertoo.

Norjalaisen lukutaitojärjestö Foreningen !lesin Bokstart-hanke on osa kansainvälistä lukutaitomallia, joka kannustaa aikuisia lukemaan lapsilleen jo varhaisesta iästä lähtien. Bokstartissa terveyskeskukset, kirjastot ja päiväkodit tekevät yhteistyötä, jotta yhä useammat lapset saisivat hyviä kokemuksia kirjoista. Osana Bokstartia jaetaan myös kirjalahjoja lapsille ja heidän vanhemmilleen.

“Seminaarissa esitellään esimerkkejä siitä, miten voimme tehdä yhteistyötä lukemisen ja pienten lasten kielenkehityksen edistämiseksi. Haluamme rakentaa lukevaa kulttuuria yhdessä ja saada vanhemmat ja kaikki pienten lasten kanssa työskentelevät mukaan toimintaan”, kertoo Bokstart-hankkeen projektipäällikkö Sigrun Feiring.

Seminaari on suunnattu kirjastonhoitajille, terveydenhoitajille, päiväkotien henkilökunnalle ja muille lasten kielenkehityksen parissa työskenteleville ammattilaisille. Tilaisuus on avoin myös kaikille muille, jotka ovat kiinnostuneita pienten lasten ja perheiden lukemisen edistämisestä. Bokstart on osa EURead-lukutaitoverkoston toimintaa.

 

Lue lisää Lukulahja lapselle –kirjalahjaohjelmasta: luelapselle.fi 

Lue lisää Norjan Bokstartista (norjaksi): bokstart.no