Etusivu > Uutiset >

Viisi vinkkiä kirjakesän viettoon

Viisi vinkkiä kirjakesän viettoon

Monella alkaa nyt kesälomakausi. Poikkeuskevät sai suomalaiset tutkitusti lukemaan, ja tapaa kannattaa jatkaa kesällä – lukeminen on viihteen ja rentoutumisen lisäksi myös hyödyllistä. Listasimme viisi vinkkiä miksi ja miten lukea kesällä.

1. Löydä itsellesi luontevin reitti kirjallisuuteen
Ruoanlaitto ja mattopyykki on astetta hauskempaa, kun voit samalla uppoutua kirjan maailmaan. Kirjallisuuteen on helppo sukeltaa äänikirjan tai jatkuvasti kännykässä mukana kulkevan lukusovelluksen avulla. Reitti kirjallisuuteen voi löytyä myös muiden vinkkien ja keskustelujen avulla: muista lukuisat kirjallisuuspodcastit ja blogit ja tutustu niiden lukusuosituksiin.

Lukukeskuksen kokoama vinkkilista kirjallisuuspodcasteista:

Kirjakomero: Podcastissa verkkolehti Lukufiiliksen nuoret, Sofia Blomberg ja Venla Lepänaho, keskustelevat rennosti kirjallisuudesta ja kaikesta siihen liittyvästä.

Kertojan ääni: Kertojan ääni -podcastin parissa sukellat tarinoiden, kirjallisuuden ja kirjoittamisen nurjalle puolelle.

Lukuvika: Matalan kynnyksen puhetta kirjoista ja lukemisesta.

Sivumennen: Ensimmäinen suomenkielinen kirjapodcast.

Pieni karanteenikirjakerho: Toimittaja Taru Torikka keskustelee joka viikko yhden kotimaisen kirjailijan kanssa tämän teoksista, ympäröivästä maailmasta ja niiden mahdollisesta suhteesta toisiinsa.

Takakansi: Teemat pyörivät laajasti kirjojen ja lukemisen ympärillä, ja joskus myös sivuraiteilla, kantavana teemana on kuitenkin lukemisen ilo.

Kirjan taajuudella: Kirjastokaistan ja Kirjasammon yhteinen podcast.

Podcast-jaksoja lukemisesta:

Neuvocastissa neuvoloiden näkökulma lapselle lukemiseen

Miten saada teini lukemaan

Lapsen maailma -podcastissa asiaa lukemisesta

2. Tartu klassikkoon, kevyeen dekkariin, harrastekirjaan, elämäkertaan…
Uppoutumalla kirjaan muu maailma katoaa ja arkiset huolet unohtuvat. Ei ole väliä mitä lukee, kunhan teksti puhuttelee. Lukemiseen pätee porttiteoria: itseä kiinnostava teksti johtaa helposti toiseen. Tuoreen kyselyn mukaan 24 % suomalaisista luki poikkeusolojen aikana tavallista enemmän. Lisääntyneestä lukemisesta on hyvä tehdä kesällä tapa. Vinkkejä itselle sopivaan luettavaan kannattaa kysyä kirjastoista ja kirjakaupoista.

Tutkimusyhtiö Innolinkin Lukukeskukselle toteuttama kysely poikkeuskevään lukemisesta: https://lukukeskus.fi/news/poikkeuskevat-on-saattanut-suomalaiset-kirjallisuuden-pariin/

3. Lue yhdessä
Lomalla kannattaa ottaa aikaa myös yhdessä lukemiselle. Lapselle lukeminen yhdistää koko perhettä ja lukuhetkestä tulee elämys. Perheen tai ystävien kanssa voi perustaa lukupiirin. Vietä perheen tai ystävien kanssa yhteinen lukuhetki, jolloin kaikki joko lukevat omaa kirjaa tai luette toisillenne ääneen.

Tietoa ja vinkkejä lapselle lukemisesta: www.luelapselle.fi
Tietoa lasten ja nuorten lukemisesta: https://lukukeskus.fi/5-faktaa-lukemisesta/

4. Treenaa aivojasi myös kesällä
Lukeminen on hyvää aivojumppaa ja treenaaminen tapahtuu kuin huomaamatta. Lukeminen parantaa keskittymiskykyä ja auttaa rauhoittumaan. Lisäksi lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja ja viestintä- ja empatiakykyä. Lukemisella on vaikutusta myös oppimiseen, sillä aktiivisesti kaunokirjallisuutta lukevat nuoret menestyvät myös muissa oppiaineissa.

Tietoa lukemisesta ja lukutaidosta: https://lukukeskus.fi/10-faktaa-lukemisesta/

5. Muista myös kirjoittaminen

Lukemisen lisäksi kesällä on hyvää aikaa kokeilla kirjoittamista. Lukukeskuksen lavarunoutta tutkineessa Mun tarina -hankkeessa osallistujat huomasivat kirjoittamiensa tekstien toimineen itselleen terapeuttisesti: lavarunoutta kuvattiin mielen tyhjentämiseksi paperille ja ajatusten käsittelemisen muodoksi. Aloita vaikka runojen ja novellien lukemisella – lyhyet tekstit sopivat kesäpäivään ja niihin on helppo palata muiden askareiden lomasta. Kokeille sen jälkeen kirjoittaa omia runoja tai vaikka päiväkirjaa. Vinkkejä voi etsiä esimerkiksi eri kirjallisuusseurojen ja -opistojen sivuilta. Muista myös Runokuu-tapahtuma elokuussa, jossa on tarjolla mm. runotyöpajoja.

Mun tarina -hanke: https://lukukeskus.fi/esitykset/muntarina/
Runokuu: runokuu.fi