Etusivu >

Oppituntivinkkejä kirjailijavierailulle yläkouluun

Oppituntivinkkejä kirjailijavierailuille yläkouluun

Opettajalle

Nämä materiaalit on tarkoitettu luokille tai ryhmille, jotka ovat saamassa kirjailijan tai muun kirja-alan ammattilaisen vieraakseen. Ennen kirjailijavierailua kaikkien oppilaiden olisi hyvä ottaa selvää vieraastanne, lukea joku hänen kirjansa ja valmistella kysymyksiä vierailua varten. Voit itse valita, lukevatko kaikki oppilaasi saman kirjan, vai eri kirjoja samalta kirjailijalta.

Oppilaille

Valmistaudu kysymään vierailun aikana ainakin yksi kysymys. Voit tehdä ennen kirjailijavierailua muistiinpanoja kysymyksistä, joita sinulle tulee mieleen, kun luet kirjaa tai etsit tietoa kirjailijasta. Voit käyttää muistiinpanoja apuna kirjailijavierailun aikana. Jos keksit vierailun aikana lisää kysymyksiä kirjailijalle, voit kysyä myös niitä, jos aikaa jää.

Kuuntele vierastanne. Mieti missä kohtaa olisi paras hetki kysyä joku kysymyksistäsi. Jos sinulla on kysymys, joka käsittelee kirjailijan koulutusta, sen voisi kysyä, kun kirjailija kertoo itsestään. Jos haluat kysyä lukemaasi kirjaan tai kirjailijan muihin kirjoihin liittyvän kysymyksen, se sopii sellaiseen kohtaan, kun hän kertoo kirjoistaan. Kiinnitä huomiota myös luokkakavereidesi kysymyksiin. Älä kysy uudestaan sellaista kysymystä, joka on jo kysytty. Joskus kirjailija tai opettaja haluaa, että kaikki kysymykset kysytään vasta vierailun lopussa.

Keskustelunaiheita vierailun jälkeen

  • Mikä oli kiinnostavinta / hauskinta / yllättävintä, mitä kirjailija kertoi?
  • Oliko kirjailija sellainen, mitä odotit etukäteen selvittämiesi tietojen perusteella?
  • Millaista ajattelet, että kirjailijan työ on? Voisitko itse harkita kirjailijan ammattia?
  • Opitko jotain uutta kirjailijan ammatista?
  • Jos olisit kirjailija, millaisia kirjoja itse kirjoittaisit?

 

Tehtävät on laatinut Ida-Lina Nyholm. Tehtävät on sovellettu ja käännetty En författare till varje skola -hankkeen oppituntimateriaaleista. Tutustu hankkeeseen: En författare till varje skola.