Etusivu >

En författare till varje skola

En författare till varje skola

En författare till varje skola är ett projekt som erbjuder skolor runtom i Svenskfinland förmånliga författarbesök. Barn- och ungdomsförfattare turnerar veckovis i olika regioner.

Projektet har som mål att trygga och stöda barns och ungdomars läsintresse på ett jämlikt sätt. En författare till varje skola utmanar kommunerna att delta med en självriskdel på 1 euro/elev till författarturnéer. Programmet består av barn- och ungdomsförfattares skolbesök. Författarna berättar om sina böcker, diskuterar med eleverna och talar om läsning i allmänhet och sina egna läs-och skrivupplevelser, till exempel om hur man bygger upp en berättelse. Skolorna som deltar förbinder sig att läsa in sig på någon bok författaren skrivit före besöket. De ska också förbereda frågor och ge respons efteråt.

Stöd för undervisningen och små byskolor

Lärarna uppskattade författarbesöken som stöd och tillskott i modersmålsundervisningen. Det förmånliga priset gjorde att många små skolor som inte skulle kunna bjuda in en författare på egen bekostnad, nu hade möjlighet till det.

Författaruppträdandena har fått fin respons:

”Författaren talade om sitt författarskap, skrivprocessen, illustrationer (hur de uppkommit och vad de kan berätta), konkreta tips på hur man kan skapa en berättelse, utmaningarna och fördelar med författarskapet. Dessutom skapade hon en berättelse tillsammans med skolbarnen, det uppskattades stort!”

Så här skriver en barnboksförfattare om förskolegrupper som samlades på ett kommunbibliotek:

”Det var en väldigt positiv upplevelse. Barnen lyssnade uppmärksamt, trots att de var väldigt unga och väldigt många. Det kändes som om de visste varför de var där, och vad vi pratade om.”

En författare till varje skola nådde sammanlagt 1811 elever år 2020

I början av år 2020 gjorde fyra författare och en illustratör fyra turnéer inom ramen för det projektet, Malin Klingenberg besökte fem lågstadieskolor i huvudstadsregionen, Annika Sandelin och Linda Bondestam besökte fem lågstadieskolor och ett daghem på Åland, Karin Erlandsson ett lågstadium på Åland, Anna Härmälä två lågstadieskolor i Pargas.

Höstterminen 2020 turnerade Malin Kivelä i fem lågstadieskolor i svenska språköskolor, Michaela von Kügelgen gjorde två besök i högstadieskolor i språköarna. Malin Klingenberg turnerade i sju lågstadieskolor i Sydösterbotten, de här besöken var delvis fysiska, delvis virtuella. Lena Frölander-Ulf gjorde ett virtuellt och ett fysiskt besök i Västra Nyland. Tom Tiainen besökte fyra grupper i en högstadieskola i Karleby.

 

En författare till varje skola är ett projekt som rullat på sedan år 2013. Projektet stöds av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

Vi svarar gärna på frågor. Hör av er till e-postadressen: barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi

   

Beställ nyhetsbrev

Jag har läst och godkänner integritetspolicyn