Etusivu >

En författare till varje skola

En författare till varje skola

En författare till varje skola är ett projekt som rullat på sedan år 2013.

Projektet har som mål att trygga och stöda barns och ungdomars läsintresse på ett jämlikt sätt. En författare till varje skola utmanar kommunerna att delta med en självriskdel på 1 euro/elev till författarturnéer. Programmet består av barn- och ungdomsförfattares skolbesök. Författarna berättar om sina böcker, diskuterar med eleverna och talar om läsning i allmänhet och sina egna läs-och skrivupplevelser, till exempel om hur man bygger upp en berättelse. Skolorna som deltar förbinder sig att läsa in sig på någon bok författaren skrivit före besöket. De ska också förbereda frågor och ge respons efteråt.

År 2018 nåddes 2721 elever i alla tre stadier av En författare till varje skola.

Hösten 2019 turnerar Karin Erlandsson i norra Österbotten, Anna Härmälä i skärgårdens lågstadier och Kaj Korkea-aho med Ted Forsström i högstadieskolor. Lite senare på hösten besöker Adrian Perera högstadier, yrkesskolan och gymnasiet på Åland. I januari får lågstadierna besök av Linda Bondestam och Annika Sandelin medan Malin Klingenberg besöker lågstadier i huvudstadsregionen.

Författaruppträdandena har fått fin respons:

”Författaren talade om sitt författarskap, skrivprocessen, illustrationer (hur de uppkommit och vad de kan berätta), konkreta tips på hur man kan skapa en berättelse, utmaningarna och fördelar med författarskapet. Dessutom skapade hon en berättelse tillsammans med skolbarnen, det uppskattades stort!”

Så här skriver en barnboksförfattare om förskolegrupper som samlades på ett kommunbibliotek:

”Det var en väldigt positiv upplevelse. Barnen lyssnade uppmärksamt, trots att de var väldigt unga och väldigt många. Det kändes som om de visste varför de var där, och vad vi pratade om.”

Stöd för undervisningen och små byskolor

Lärarna uppskattade författarbesöken som stöd och tillskott i modersmålsundervisningen. Det förmånliga priset gjorde att många små skolor som inte skulle kunna bjuda in en författare på egen bekostnad, nu hade möjlighet till det.

En författare till varje skola stöds av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

Vi svarar gärna på frågor. Hör av er till e-postadressen: barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi