Etusivu > Nyheter >

Gör boken levande – ett projekt som förde författare till skolor och daghem

Gör boken levande – ett projekt som förde författare till skolor och daghem

Läscentrums projekt Gör boken levande förde litterära proffs ut till skolor och daghem i olika hörn i Finland. Projektets målsättning var att erbjuda författarbesök till målgrupper som inte annars nås.

Via projektet Gör boken levande (Kirja eläväksi) fick Läscentrum viktig information om hur vi kan utveckla författarbesök som ett sätt att inspirera barn och unga att läsa. I responsen efter besöken uppgav 97 % av lärarna att besöken passade utmärkt eller väl in i undervisningen och lektionerna. 65 % ansåg att författarbesöken gav nya perspektiv till undervisningen som de kan dra nytta av i framtiden.

Gör boken levande nådde olika målgrupper, vi undersökte hur man kan använda olika koncept för besök. Vi ville också använda projektet som ett sätt att tala om för lärare hur författare och skönlitteratur kan vara en del och ett stöd i undervisningen och skolvardagen.

Projektet omfattade 150 författarbesök åren 2021 och 2022. Författarna nådde 5000 barn och unga i 14 landskap och 39 kommuner från Utö till Sevettijärvi.

På svenska gjordes 13 författarbesök – tre virtuellt i lågstadieskolor i Karleby, fyra till en högstadieskola i Grankulla (två av dem verkstäder) och sex med småbarnspoesi till daghem i Helsingfors.

Läscentrum förmedlar årligen nästan 2000 författarbesök.

Projektet finansierades av undervisnings- och kulturministeriet.

 

Här kan du läsa slutrapporten (på finska): Kirja eläväksi -hankkeen loppuraportti (pdf)

Här kan du läsa projektets webbplats (på finska): Kirja eläväksi -hankesivu