Etusivu > Nyheter >

Kiiltomato-Lysmasken har valt Camilla Lindberg till ny svensk redaktör

Kiiltomato-Lysmasken har valt Camilla Lindberg till ny svensk redaktör

Läscentrum har utsett Camilla Lindberg till ny svensk redaktör för sin tvåspråkiga nättidning, kritikerforumet Kiiltomato-Lysmasken. Lindberg tillträder i början av december.

Kiiltomato-Lysmasken är Finlands mest lästa forum för litteraturkritik. Tidningen recenserar inhemsk skönlitteratur på svenska och finska, översättningslitteratur samt faktaböcker som behandlar litterära frågor. Lysmaskens unika arkiv omfattar ca 4000 recensioner, ungefär en tredjedel av dem är skrivna på svenska.

– De finlandssvenska plattformarna för gedigen kulturkritik har krympt under de senaste åren. Ur ett minoritetsperspektiv är det extra besvärligt när rösterna inom kulturjournalistiken blir färre. Det är därför viktigare än någonsin att utveckla och ta hand om den kulturkritik som finns kvar, säger Camilla Lindberg.

Lindberg har en bred och gedigen erfarenhet av litteraturkritik och kulturjournalistik; hon har arbetat länge som ansvarig kulturredaktör för tidningen Västra Nyland och som huvudredaktör för den prisbelönta nordiska kulturtidskriften Horisont.

Camilla Lindberg arbetar även inom utbildningsbranschen och som redaktör för ett nordiskt nätverk inom vuxnas lärande.

–Jag blev övertygad av Lindbergs syn på kritik som en organisk del av kulturjournalistiken samt hennes tankar om hur man kan stärka Lysmaskens kritikerkår. Redan den korta tid vi har samarbetat har varit så inspirerande att jag med iver väntar på de kommande fyra åren, säger Kiiltomato-Lysmaskens huvudredaktör Ville Hämäläinen.

Den svenska redaktören har valts för en fyraårsperiod.

Mer info:
Ville Hämäläinen, ville.hamalainen(at)lukukeskus.fi
Camilla Lindberg, camilla.lindberg(at)2me.fi

Kiiltomato-Lysmasken.net är en nättidning som sedan år 2000 har publicerat litteraturkritik på nätet. Lysmasken lyser upp böcker som förtjänar mer uppmärksamhet. Tidningen recenserar inhemsk skönlitteratur på svenska och finska, översättningslitteratur samt faktaböcker som behandlar litterära frågor. Lysmaskens arkiv omfattar ca 4000 recensioner, tidningen publicerar ungefär 200 nya recensioner årligen. Tidningen publiceras av Läscentrum.