Etusivu > Nyheter >

Läsning - ett stöd för undervisningen hela läsåret!

Läsning – ett stöd för undervisningen hela läsåret!

Läscentrum erbjuder massor av inspirerande innehåll för alla åldrar som stöd för undervisning och läskunnighetsarbete. Ni kan träna läskompetens i alla ämnen!

Författarbesök blåser nytt liv i läsningen!

Författarbesök är ett levande sätt att närma sig litteraturen. En författare kan komma till din skola för att tala om sitt arbete och sina böcker.

Minns att det finns författare som skriver dikter och faktaböcker! De kan uppträda också för förskoleklasser, nybörjarundervisningen och ämnesundervisning i högre årskurser.

Illustratörer och barnboksförfattare kan hålla verkstäder där man närmar sig berättandet på ett mera praktiskt sätt.

Du kan bläddra bland författare och illustratörer i Läscentrums bokningstjänst. I de aktuella lyften hittar du bland annat verkstäder, barndiktare, fackboksförfattare som skriver för stora och små samt illustratörer: Läscentrums bokningstjänst

Forskning om finländarnas läsning och läsfärdighet

Läscentrums nya faktapaket 10 fakta om läsning ringar in situationen på läsfronten i Finland. Vi har kartlagt finländarnas läsfärdigheter och läsvanor.

Våren 2024 publicerade vi en sammanställning av inhemska och internationella kartläggningar, lärresultat och forskning om läsfärdighet och läsvanor. Faktapaketet ger inblick i metoder man kan använda för att stödja och stärka finländarnas läsning.

Du hittar alla 10 fakta om läsning-paket och material på Läscentrums webbplats: 10 fakta om läsning 2024

Läsglans söker dikter och annat material

Finns det en ivrig skribent i din klass?

Att delta i Läsglans är enkelt: du kan skicka Läsglans ett tips om ett ämne eller en färdig berättelse för publicering. Stil och mått får man själv bestämma – vi publicerar artiklar, intervjuer, skönlitterära texter eller till och med färdiga bok- eller filmrecensioner. För recensioner fungerar texter på 2000-3000 tecken bäst. Texterna behöver inte heller vara helt felfria, eftersom vi redigerar dem åt dig.

Läsglans för in en ny kategori, en korg med eget skönlitterärt material. Kontakta Barbro för mer info eller färdiga texter, barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi.

Prata bok till Helsingfors och Göteborg

Tio elevgrupper från olika delar av Svenskfinland samtalar med aktuella författare och illustratörer under Bokmässan i Helsingfors inom ramen för Prata bok – ett projekt som är en utmärkt möjligheter för skolorna att fördjupa sin läsning av ett eller ett par aktuella böcker. Programmet offentliggörs vecka 39!

Bokmässan i Helsingfors satsar stort på barn och unga läsare i år! Skolgrupper som vill besöka mässan kan ansöka om biljetter. Svenska litteratursällskapet i Finland skickar ut info om att ansöka om biljetter i slutet av augusti. Ni kan också kontakta Agneta Rahikainen på SLS: agneta.rahikainen@sls.fi.

Läscentrums kulturproducent Barbro Enckell-Grimm besöker Göteborgs bokmässa i september för att tala om Prata bok för bland andra svenska modersmålslärare. Temat för de två diskussionerna är vad författare och illustratörer får ut av att möta sina unga läsare, och hur eleverna arbetar i projektet. Prata bok omfattar hela klassen eller kursen, inte bara de elever som är på scenen med författarna.

Prata bok finansieras av Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Samarbetspartner är Svenska litteratursällskapet i Finland, förlag och skolor. Läs mera om Prata bok.

En författare till Sydösterbotten och Östnyland

Läscentrums projekt En författare till varje skola består av på förhand överenskomna författares turnéer regionvis i Svenskfinland.

I höst, november åker Wilma Möller runt i högstadieskolor i Sydösterbotten, från Vasa till Kristinestad. Om du och din skola vill haka på ska ni kontakta Barbro, barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi så fort som möjligt, inom augusti.

Wilma Möller är aktuell med boken Springa som vinden.

Tomas Järvinen besöker lågstadieklasser i Östnyland. Tomas har skrivit den interaktiva boken Gasan och Bromsen.

Julia Wickholm och Josefin Fabricius besöker var för sig högstadier och gymnasier i Östnyland. Julia Wickholm har gett ut ungdomsboken Kom hit och Josefin Fabricius Hem över havet.

Det kostar skolan en euro per elev att vara med i En författare till varje skola. Skolan får ett bokpaket och förbinder sig att läsa in sig före författaren kommer på besök.

En författare till varje skola finansieras med medel av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet. Läs mera om En författare till varje skola.

Läscentrum önskar alla skolor en bra terminsstart!

Vi skapar läsglädje och inspiration tillsammans! Du hittar mer info om vårt utbud i vår lärarguide: Läscentrums guide för lärare.

Beställ nyhetsbrev

Jag har läst och godkänner integritetspolicyn