Etusivu > Nyheter >

Prata bok sammanför svenskspråkig litteratur med elever på bokmässan i Helsingfors 2021

Prata bok sammanför svenskspråkig litteratur med elever på bokmässan i Helsingfors

Författarintervjuerna med Prata bok-projektet synliggör svenskspråkig barn- och ungdomslitteratur.

I år kommer man också att se program på svenska på Kirjakallio- och Kumpula-scenerna på Helsingfors bokmässa i samband med Prata bok. Läscentrum och Svenska Litteratursällskapet erbjuder svenskspråkiga skolelever ett unikt tillfälle att intervjua författare på bokmässan i Helsingfors.

”Det är fantastiskt att svenskspråkig barn- och ungdomslitteratur får synlighet på bokmässan och att de unga får prata med författare. Det har visat sig att en personlig träff med en författare kan skapa en gnista för läsning hos en ung person”, säger Barbro Enckell-Grimm, som är ansvarig för svenskspråkiga författarbesök på Läscentrum.

Prata bok-programmet hålls på bokmässan i Helsingfors på scenerna Kirjakallio och Kumpula 28.10 och 29.10, och dess syfte är att inspirera barn och unga till att läsa. Samarbetet involverar också den svenska modersmålslärarföreningen i Finland. Prata Bok-projektet involverar svenskspråkiga skolor från hela Finland.

”Jag ser verkligen framemot att få träffa de unga och tala om tabun i litteratur”, säger författaren Kaj Korkea-aho som samtalar om sin roman Röda rummet med gymnasister från Vasa Övningsskola. ”Det enda tråkiga som man kan lyfta fram i det hela, är ju att träffen varar i lite under en halvtimme, vilket är synd eftersom de unga är ofta väldigt förberedda och kan vara otroligt proffsiga för sin ålder – ett bra initiativ med intensiva inslag med andra ord.”

Ifall man inte kan närvara på bokmässan i år kan författarnas och elevernas tankar och kommentarer hittas i den svenskspråkiga delen av Lukufiilis, det vill säga Läsglans. I höst kommer Läsglans att sammanställa unga svenskspråkiga skribenters berättelser om tiden före och under bokmässan. Teman som behandlas i Prata bok-diskussionerna inkluderar till exempel “barn som står upp mot vuxna” och ”utanförskap, mobbning och historiska ämnen i ungdomsboken”.

Författarna Kaj Korkea-aho, Mathias Rosenlund, Karin Collins, Maria Turtschaninoff, Hanna Lundström, Sebastian Nyberg, Eva Frantz, Karin Erlandsson och Carina Wolff-Brandt kommer att delta i Prata bok-samtalen på bokmässan i Helsingfors

Skolorna som deltar i Prata bok anmälde sitt intresse efter ett rundbrev som skickades till skolorna i Svenskfinland i mars. Sju grupper valdes ut från Vasa, två skolor från Åbolands skärgård och flera andra skolor från Östnyland. De yngsta är från åk 5–6 och de äldsta är abiturienter. Eleverna har bekantat sig med författarnas verk, och haft möjlighet att delta i utbildningsdagen på Luckan i Helsingfors 4.10. Under utbildningsdagen var YLES kulturredaktör Silja Sahlgren-Fodstad och Märta Westerlund från YLE X3M:s morgonprogram på plats för att ge dom bästa råden för intervjuande och för att förstärka scenvanan.

Prata bok initierades av Utbildningsstyrelsen år 2019, och Läscentrum har nu tagit över projektet som organiseras med stöd av Svenska kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.