Etusivu >

Virtuella författarbesök sammanför publik och författare

Virtuella författarbesök sammanför publik och författare

Virtuella författarbesök gör det möjligt för publiken att träffa en författare också då undantagstillstånd råder. Under Läscentrums virtuella träffar kan både författaren och publiken vara hemma i sina soffor eller arbetsrum – var som helst i landet.

Ett författarmöte ger en känsla av samhörighet och kan tända läsgnistan också i undantagstider. Läscentrum reagerar på coronaepidemins följder med ett projekt som utvecklar nya modeller för virtuella författarbesök.

Läscentrum förmedlar författarbesök runt om i landet och till världens alla hörn. Också i de fall där författaren är långt borta kan publiken träffa hen. Läscentrum gör ett personligt interaktivt möte mellan författare och läsare möjligt, det fungerar på ett annat sätt än strömningar och inbandningar. Du och din grupp kan diskutera med författaren om hens arbete och böcker i synnerhet, och om er läsning, böcker och läsning i allmänhet – också fast författaren är hundratals kilometer ifrån er.

Virtuella författarbesök i praktiken

Fördelen med virtuella författarbesök är att man sparar tid och resor. Författaren är i sitt arbetsrum eller sitt hem. Hen ser och hör sin publik via en videotjänst, och publiken ser och hör fattaren. Ni kan också få kontakt med varandra via en chat och ni kan dela bildmaterial med varandra.

Ni behöver en nätförbindelse, en webbkamera, mikrofon och högtalare (finns i de flesta datorer). Läscentrums producent är med under alla virtuella författarbesök och kan rycka in om det uppstår tekniska problem.

”Eleverna var helt sålda. De följde noga med, stämningen var varm och intensiv. Författaren var närvarande och eleverna hade lätt att närma sig henne.”

”Vi hade jättetrevligt, alla lyssnade intensivt och deltog i diskussionen. Vi fortsatte diskussionen i positiv anda efter mötet.”

Information om virtuella besök: Producent Barbro Enckell-Grimm, Barbro.enckell-grimm@lukukeskus.fi