Etusivu >

Tietokirjailija kouluun

Tietokirjailija kouluun

Koulujen uudet opetussuunnitelmat korostavat monialaista oppimista, siksi tietokirjoilla on kouluopetuksessa entistä suurempi merkitys. Tietokirja voi innostaa tarttumaan kirjaan myös vähemmän lukevia. Kirjaa ei välttämättä tarvitse lukea kannesta kanteen, vaan on mahdollisuus tutustua itseään kiinnostaviin osioihin.

Lauri Jäntin säätiön rahoittamassa ja Lukukeskuksen koordinoimassa hankkeessa tietokirjailijat vierailevat eri oppiaineiden tunneilla yläkouluissa ja lukioissa.

Eri alojen asiantuntijat sopivat vieraiksi esimerkiksi historian, maantiedon, biologian, kemian, fysiikan, yhteiskuntaopin, uskonnon, liikunnan, psykologian tai musiikin tunnille. Tietokirjailijat sopivat oman alansa asiantuntijoina erinomaisesti syventämään oppituntien aiheita.

Syksyn ja kevään aikana hankkeessa järjestetään yhteensä 13 tietokirjavierailua- ja työpajaa.

Tietokirjailijavierailujen  tueksi ja vaikutusten lisäämiseksi kouluihin toimitetaan myös kirjailijoiden teoksia. Lisäksi tuotetaan tietokirjallisuuteen liittyviä oppituntisisältöjä, joita opettajat voivat hyödyntää opetuksessa jatkossa. Opettajille lähetetään vinkkejä vierailuun valmistautumisesta sekä tapoja tutustua kirjailijan teoksiin ennen ja jälkeen vierailun.

Lauri Jäntin säätiön tarkoituksena on suomenkielisen tietokirjallisuuden edistäminen. Tietokirjallisuuden tulevaisuus riippuu siitä, tottuvatko nuoret lukemaan tietokirjoja.

Nuorten verkkolehden Lukufiiliksen syksyn teemana on tietokirjallisuus. Kirjavinkkari Sini Helminen kokosi vinkkilistan nuoria kiinnostavista tietokirjoista eri aihealueitten alta. Tietokirjoja löytyy esimerkiksi urheilusta, tubettamisesta, pelaamisesta ja ilmastosta.