Etusivu >

Tietokirjailija Matti Rämön virtuaalivierailu virkisti ysien maantiedon etäopetusta

Tietokirjailija Matti Rämön virtuaalivierailu virkisti ysien maantiedon etäopetusta

Tietokirjailija ja elämäntapapyöräilijä Matti Rämö vieraili virtuaalisesti 9. -luokkalaisten maantiedon tunnilla toukokuun alussa. Rämön tarinat toivat mukanaan aistirikkaita kokemuksia eri puolilta maailmaa ja vinkkejä matkailuun erilaisissa olosuhteissa.

”Pystyin samaistumaan, että maisemat ovat hienoja ja luonnosta pitäisi nauttia.”

”Miten hän oli selvinnyt vain yhdellä pyörävarkaudella??”

Muun muassa tällaisia ajatuksia heräsi, kun tietokirjailija Matti Rämö virtuaalivieraili toukokuun alussa jyväskyläläisen Mankolan koulun 9. luokan maantiedon tunnilla. Parikymmentä oppilasta osallistui omilla laitteillaan kotoa käsin vierailulle, jonka Lukukeskus toteutti osana Lauri Jäntin säätiön rahoittamaa Tietokirjailija kouluun -hanketta.

Ennen vierailun alkua Rämö varoitti innostuvansa helposti tarinoimaan. 45 minuutin vierailuaika meinasikin loppua kesken, sillä yhdeksästä pyöräilymatkasta ja niiden pohjalta syntyneistä matkakirjoista olisi piisannut kerrottavaa. Tarinoita taustoittivat valokuvat sekä kuvituskuvat matkojen huvittavista puolista. Lisäksi Rämö kertoi matkakirjojen kirjoittamisprosessista ja omasta suhteestaan pyöräilyyn.

Tarinoinnin lomaan mahtui yksityiskohtaista tietoa luonnonilmiöistä ja kulttuurikokemuksista. Kesäpyöräily Lapissa kirvoitti muistoja teltan pystyttämisestä yöttömän yön valossa, jota riittää iltaisin vielä elokuussakin. Islannissa puolestaan tuulee niin paljon, että mukaan kannattaa ottaa kaveri, mutta pyörällä pärjää silti. Gibraltarin salmen kesyjä makakiapinoita ruokitaan, ja Intiassa saattaa päätyä pohtimaan, kuinka läheltä norsun uskaltaa ohittaa liikenneympyrässä.

Matkojen sattumukset hurmasivat oppilaat, ja he saivat tarinoista irti monenlaista ajateltavaa. Mieleen jäivät muun muassa Intian erikoiset liikennejärjestelyt ja neuvo välttää isoja teitä pyöräretkillä. Joku oivalsi Rämön esityksestä, että ”aina ei kannata urheilla maksimitehoilla” ja toinen sen, ettei määränpäähän tarvitse aina kiirehtiä. Ylipäänsä kuulijat saivat aimoannoksen ”mielenkiintoisia juttuja eri maista”.

Esityksen jälkeen oli oppilaiden kysymysten aika. Kiinnostusta herättivät pyöräilykokemusten yksityiskohdat, kuten vaikein pyöräilymaasto, pisin yhtäjaksoinen ajomatka ja Rämön lempivaihde pyöräillessä. Oppilaita kiinnostivat myös kirjojen julkaisemiseen ja matkakirjojen lukemiseen liittyvät kokemukset, joiden yhteydessä Rämö äityi pitämään yseille pienen puheen oikeinkirjoituksen puolesta. Seuraavista reissusuunnitelmista tiedusteltaessa Rämön vastaus taisi kattaa kaikki loputkin mantereet, joille hän ei ole vielä ehtinyt pyörällä.

Ysiluokkalaiset pitivät vierailua hyvänä kokemuksena ja kuvailivat sitä palautteessa ”hienoksi esitykseksi” ja ”hauskaksi vierailuksi”. Sen koettiin olevan kivaa vaihtelua tavalliseen opetukseen. Monien mielestä parasta vierailussa olivat Rämön tarinat maailman eri kolkista ja matkakuvat, jotka havainnollistivat kerrottua. Vieraan intohimo aihettaan kohtaan välittyi oppilaille etäyhteyksienkin päästä.

”Parasta vierailussa oli se, että näki kun Matti innostui vierailusta ja puhui aidosti”, kirjoittaa eräs oppilas palautteessa. Toisen oppilaan mielestä parasta koko vierailussa oli ”Matin nauru”.

Myös ryhmän biologian ja maantiedon opettaja Sanna Penttinen piti virtuaalivierailua mukavana päätöksenä etäopetusjaksolle. Rämön kertomukset eri kulttuureista ja luonnonympäristöistä linkittyivät kulttuurimaantiedon sisältöihin, joihin luokka oli perehtynyt aiemmin keväällä.

”Tietokirjailijavierailuja pitää ehdottomasti käyttää opetuksen lisänä useammin”, Penttinen totesi vierailun perusteella.

Tietokirjailija kouluun -hankkeessa opettajat saavat myös vinkkejä tietokirjallisuuden käyttöön eri aineissa – Tutustu oppituntisisältöihin

Vinkkejä tietokirjojen käyttöön matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa

Vinkkejä tietokirjojen käyttöön taito- ja taideaineissa

Vinkkejä tietokirjojen käyttöön ihmistieteissä

 

Kirjoittanut yliopistoharjoittelija Vilma Tammelin

Tietokirjailijan voi tilata minkä tahansa aineen tunnille. Autamme sopivan kirjailijan valitsemisessa!