Etusivu > Uutiset >

Lukeminen ei lopu – Lukuviikon teemat kiinnostivat tänä vuonna entistä useampia

Lukeminen ei lopu – Lukuviikon teemat kiinnostivat tänä vuonna entistä useampia

Lukuviikkoa vietettiin 17.-23.4.2023 teemalla lukemisen monet muodot. Teemalla haluttiin juhlistaa erilaisia tapoja lukea ja nauttia kirjallisuudesta. Samalla pohdittiin vastauksia esimerkiksi siihen, onko formaatilla väliä lukiessa.

Lukuviikon tämän vuoden teema oli Lukemisen monet muodot. Kirjan katoamisesta ja lukemisen loppumisesta on oltu huolissaan jo useita kertoja viime vuosikymmeninä. Vaikka vapaa-ajanvieton tapamme muuttuvat ja erilaiset digitaaliset alustat saattavat muuttaa lukemistamme, niin lukeminen ei lopu!

Monet erilaiset tavat lukea mahdollistavat lukuharrastuksen yhä useammalle, ja tekevät kirjallisuudesta saavutettavampaa. Sekä paperi että näytöt tarjoavat omanlaisiaan mahdollisuuksia luetun ymmärtämiseen ja tiedon omaksumiseen. Sähköiset lukemisen formaatit saattavat myös itsessään innostaa lukemaan ja tehdä lukemisesta saavutettavampaa.

Sekä sosiaalisessa että perinteisissä medioissa käytiin Lukuviikolla keskustelua erilaisista tavoista lukea. Monet innostuivat myös kertomaan omista tavoistaan lukea, ja haastamaan muita jakamaan omat lempitapansa nauttia kirjallisuudesta.

Lukuviikon teemaan voi tutustua tarkemmin lukemalla artikkelin Lukemisen monet muodot: 4 + 1 tapaa lukea.

Lukuviikko tavoitti entistä monipuolisemman ja laajemman yleisön

Lukuviikko tavoitti eri kanavien kautta jopa 3,5 miljoonaa suomalaista. Lukemisen ja lukutaidon teemaviikko kutsui ajankohtaisuudellaan satoja toimijoita viettämään Lukuviikkoa.

Monet organisaatiot jakoivat tietoa Lukuviikosta ja lukutaidon merkityksestä sekä yhteiskunnallisesti että omalle toiminnalleen. Myös sadoissa kouluissa ja kirjastoissa käsiteltiin Lukuviikon teemoja.

Lukuviikko näkyi myös päättäjien viesteissä. Muun muassa Henna Virkkunen, Miapetra Kumpula-Natri, Sari Sarkomaa, Nasima Razmyar, Jarno Limnell, Timo Furuholm, Minja Koskela, Eemeli Peltonen, Mikael Jugner, Jyri Ylönen ja Mirita Saxberg kertoivat viettävänsä Lukuviikkoa sosiaalisessa mediassa.

Lukuviikon kanssa yhteistyössä vuonna 2023 olivat Aikakausmedia, BookBeat, Diakonissalaitos, Enter ry, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry, Keravan kaupunki , Kirjasampo, Lastenkirjainstituutti, Lukufiilis, Lukuliike, Lukumummit ja -vaarit, Niilo Mäki Instituutti, Papunet, Pohjoismainen kulttuuripiste, Read Hour, Saavutettavuuskirjasto Celia, Sanat haltuun, Selkokeskus, SeniorSurf, Sivupiiri, Suomen sanataideopetuksen seura, Taksvärkki ry:n Lukuralli ja Vanhempainliitto.

Lukuviikon vietossa olivat mukana myös muun muassa Mieli ry, HSL – HRT, Folkhälsan, monet museot ja kulttuurikeskukset, DIAK, Mediakasvatusseura, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Satasairaala.

Lukutaidosta ja erilaisista lukemisen tavoista keskusteltiin radiossa ja tv:ssä, ja median kautta tieto lukemisen ja lukutaidon merkityksestä tavoitti entistä suuremman joukon. Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö vieraili Radio Helsingissä ja Radio Novassa kertomassa Lukuviikon tämän vuoden teemoista. Lukukeskuksen tuottaja Barbro Enckell-Grimm vieraili Radio Vegassa kertomassa Lukuviikosta ruotsiksi.

Poimintoja Lukuviikosta mediassa

Laura Friman haastatteli Emmi Jäkköä Radio Helsingin iltapäivässä

Läscentrums Barbro Enckell-Grimm intervjuades på Yle Vega av Hannah Norrena (från 10:28)

Nina Backman haastatteli Emmi Jäkköä Radio Novan päivässä (alkaen 3:01)

Kirjailija Salla Simukka Ylen aamussa: ”Nuoret eivät välttämättä halua lukea kirjaa kännykästä”

Kulttuuriykkönen: Kirjan tulevaisuus – korvaako kuunteleminen lukemisen?

Tapahtumat ja lukutempaukset ottivat kantaa lukemisen puolesta ympäri maan

Monissa kouluissa ja kirjastoissa järjestettiin kirjailijavierailuja ja monipuolista ohjelmaa Lukuviikon aikana. Tapahtumia ja tempauksia järjestettiin muun muassa myös kuntapäättäjille ja bussimatkustajille.

Tämän vuoden Lukuviikolla järjestettiin myös ensimmäistä kertaa Lukutaidon kuntafoorumi. Seminaarissa pohdittiin, miten lukutaidon ja oppimistulosten heikkeneminen tulisi ottaa huomioon kunnissa ja miten yhteistyötä kuntien, järjestökentän ja paikallisten toimijoiden kesken parhaiten vahvistettaisiin. Tilaisuuden puheenvuoroissa jaettiin tietoa ja vinkkejä lukutaitotyöhön niin suurissa kaupungeissa kuin pienemmissä kunnissa.

Keravalla ja Tyrnävällä Lukuviikkoa viettetiin koko kunnan voimin:
Keski-Uusimaa: Keravan Lukuviikko laajentuu koko kaupungin karnevaaliksi.
Yle: Tyrnävällä tempaistiin lukuviikon kunniaksi: mielenosoitus lukemisen ja lukutaidon puolesta.

Reksi lukee -päivänavaushaaste lähti Kangasalta koko Suomeen. Rehtorit ja koulunjohtajat ympäri maan kertoivat haasteen myötä oppilaille ja opiskelijoille omista lukutottumuksistaan.

Lukuviikon torstaina vietettiin ensimmäistä Lue kirjaa joukkoliikenteessä -päivää. Teemapäivän tavoitteena oli tehdä lukeminen näkyvämmäksi katukuvassa ja julkisessa liikenteessä.

Lukukeskus järjesti yhdessä Diakonissalaitoksen Perheiden parissa -toiminnan kanssa kaksikielisen satutuokion ukrainan- ja suomenkielisille perheille Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Samalla julkaistiin myös uusi ukrainankielinen käännös Lue lapselle -oppaasta vanhemmille.

Lukuviikko.fi käytössä ympäri vuoden

Lukuviikon nettisivuilta löytyy lukutaitotietoa, tehtäviä ja oppituntivinkkejä, jotka ovat käytössä ympäri vuoden. Yhteistyökumppaneidemme laatimia oppituntivinkkejä, tehtäviä ja lukuvinkkejä lisätään sivuille vuosittain. Seuraava Lukuviikko järjestetään 22.-28.4.2024. Vuoden 2024 Lukuviikon teema kerrotaan myöhemmin.