Etusivu > Uutiset >

Lukukeskuksen vuosi 2023: Visioita ja vaikuttamista

Lukukeskuksen vuosi 2023:
Visioita ja vaikuttamista

Olemme koostaneet yhteen kuulumisia kuluneelta vuodelta. Uuden strategian myötä Lukukeskus katsoo jo vuoteen 2030: tuomme lukutaitotyön kaikille yhteiskunnan sektoreille ja strategiaan kirjattu visiomme, Lukeminen ei lopu, läpäisee kaiken toimintamme.

Lukukeskus näkee lukutaidon koko yhteiskunnan asiana

Lukukeskus on lukutaitotyön edelläkävijä ja lukemisen laaja-alainen mahdollistaja. Seuraamme lukemisen muutoksia, vaikutamme päätöksentekoon, tuemme kirjallisuuden tekijöitä ja avaamme portteja lukemiseen. Toimimme innovatiivisesti, monipuolisesti ja kansainvälisesti asiantuntijana ja vaikuttajana, jotta lukeva elämäntapa olisi mahdollista kaikille.

Lukeminen on murroksessa – jälleen kerran. Lukukeskuksen yli 50 toimintavuoden aikana lukemisen muutoksia on tunnistettu useita ja lukeminen on ollut kriisissä lähes joka vuosikymmenellä. Lukemista koskettavat muutokset ovat 2020-luvulla kuitenkin konkreettisempia kuin vielä koskaan aiemmin.

Lukemisen formaatit, ihmisten vapaa-ajanviettotavat, mediaympäristön pirstaloituminen ja uusien teknologioiden väistämättömät vaikutukset median käyttöömme heijastuvat myös lukemistottumuksiimme. Samalla yhteiskunnan rakenteet edellyttävät meiltä koko ajan sujuvampaa lukutaitoa ja monipuolisempia perustaitoja.

Kriittinen lukutaito, näppärät digitaidot ja keinot viestiä ovat edellytyksiä selviytyä arjessa. Lukutaito on demokraattisesti toimivan yhteiskunnan tae ja paras puolustus valeuutisia, vihapuhetta ja ääri-ilmiöiden nousua vastaan. Tulevina vuosina kansalaisten lukutaitoon kohdistuu aivan erityisiä vaatimuksia, kun tekoäly haastaa totutut käsityksemme tekstiympäristöjen luotettavuudesta ja logiikasta.

Kansalaisilta vaaditaan entistä edistyneempää ja syventyneempää lukutaitoa. Lukutaitoa on tuettava poliittisilla päätöksillä ja yhteiskunnan rakenteilla. Lukutaito ei kehity vain koulussa. Kaikilla tulee olla tasavertaiset oikeudet lukea ja oppia lukemaan.

Tutustu Lukukeskuksen strategiaan täällä.

Lukukeskuksen visio 2030: Lukeminen ei lopu

Kirjallisuus ja kirjailijat kiinnostavat suomalaisia

Lukukeskusesta tilattujen kirjailijavierailujen määrä on taas kasvanut edellisestä vuodesta!

Lukukeskuksen kirjailijavierailupalvelussa on tehty vuonna 2023 lähes 2000 tilausta. Yleisöt ovat selvästi kiinnostuneita kotimaisista kirjailijoista ja kirjallisuudesta. Valitettavasti tämä arvostus ei juuri näy valtion budjetissa.

Lukutaitoon ja kirjallisuuteen osuvat leikkaukset huolestuttavat

Valtion budjetissa ja hallitusohjelmassa on useampia lukutaitoon ja kirjallisuuteen vaikuttavia heikennyksiä, kuten kirjojen arvonlisäveron nosto 24 prosenttiin, vähälevikkisen laatukirjallisuuden ostotuen poisto kirjastoilta sekä uusi kirjailijan tuloja laskeva laki e-lainauskorvauksista.

Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytönen on kirjoittanut vetoomuksen, joka on herättänyt laajasti huomiota sosiaalisessa mediassa. Huomio todistaa, että kirjallisuus koskettaa suomalaisia ja he haluavat puolustaa kirjailijoitaan muuttuvassa maailmassa. Kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytönen vetoaa kirjailijoiden ja kirjallisuuden puolesta.

Lukukeskus pitää välttämättömänä, että lukutaitotyölle, kansallisen Lukutaito-ohjelman toteutukselle ja elinvoimaisen kotimaisen kirjallisuuden ylläpitämiselle osoitettaisiin riittävät resurssit.

Lukulahja lapselle -neuvolaohjelma jatkuu!

Lukulahja lapselle –ohjelmassa jokaiselle syntyvälle lapselle lahjoitetaan kirjakassi neuvolatarkastuksen yhteydessä. Kesällä hallitusohjelmaan kirjattu neuvolaohjelma on sisällytetty valtion budjettiin. Lue lisää uutisestamme.

 

Hyvää joulua ja lukurauhaa!

Lukukeskus jatkaa työtä lukemisen ja lukutaidon puolesta yhdessä laajan kirjallisuuskentän ja lukutaitoasiantuntijoiden kanssa. Kiitämme lämpimästi inspiroivasta, kannustavasta ja osaavasta yhteistyöstä kaikkia kumppaneitamme, kollegoitamme, rahoittajiamme, sisarorganisaatioitamme ja jäsenjärjestöjämme!




Kuva: Kirjailijatalo Villa Kivi talvella, Lukukeskuksen kieliharjoittelija Nadezhda Poluektova, 2023