Etusivu > Uutiset >

Lukutaitoinen Eurooppa edellyttää yhteisiä toimia

Lukutaitoinen Eurooppa edellyttää yhteisiä toimia

Ateena isännöi 3. ja 4. kesäkuuta 2024 EURead-verkoston yleiskokousta. EU:n parlamenttivaalien alla lukutaitojärjestöjen eurooppalainen verkosto vetoaa eurooppalaisiin päättäjiin ja tuleviin Euroopan parlamentin jäseniin: Euroopan mailla tulee olla riittävät edellytykset tukea vahvaa lukutaitoista yhteiskuntaa.

Luku- ja kirjoitustaito laskee kaikissa ikäryhmissä ympäri Euroopan. EU:n parlamenttivaalien alla lukutaitojärjestöjen eurooppalainen verkosto EURead vetoaa eurooppalaisiin päättäjiin ja tuleviin Euroopan parlamentin jäseniin. Euroopan mailla tulee olla riittävät edellytykset tukea vahvaa lukutaitoista yhteiskuntaa. Lukutaitoiset kansalaiset ovat tae demokraattisten perusarvojen säilyttämiseksi ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseksi.

Ateena isännöi 3. ja 4. kesäkuuta 2024 EUReadin tämänvuotista yleiskokousta, joka järjestetään nyt toista kertaa Brysselin ulkopuolella. Kokoukseen kokoontuu johtavia asiantuntijoita yli 15 maasta, jotka ovat erikoistuneet lukutaitoon, lukemisen edistämiseen ja koulutukseen.

Euroopan laajuisessa lukutaitofoorumissa osallistujat keskustelevat muun muassa uusien teknologioiden vaikutuksista lukutaidon kehittymiselle. Verkosto haluaa varmistaa, että lukeminen pysyy poliitikkojen asialistalla sekä eurooppalaisella että kansallisella tasolla. Verkoston arvokkain anti on vaihtaa kokemuksia toimista ja aloitteista lukemisen edistämiseksi kansallisella ja globaalilla tasolla.

Kokouksen avaavat Ateenan Goethe-instituutin johtaja Bettina Wenzel, Euroopan parlamentin varapuhemies Katarina Barley ja World Literacy Foundationin toimitusjohtaja Andrew Kay. Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö esittelee yleiskokouksessa kansainvälisen varhaislukemisen verkoston työtä ja Suomen Lukulahja lapselle –neuvolaohjelmaa.

Yleiskokouksen jälkeen EUReadin jäsenet osallistuvat avoimeen foorumiin ”Lukutaito ja demokratia teknologian ja tiedon aikakaudella: Faktat, haasteet, strategiat”. Puhujina ovat muun muassa professori Adriaan van der Weel (Leidenin yliopisto), professori Venetia Apostolidou (Thessalonikin Aristoteles-yliopisto) ja Marc Lambert (Scottish Book Trust).

EURead

Vuonna 2000 perustettu EURead on 34 organisaation verkosto, jonka jäsenet tulevat 23 eri Euroopan maasta. EURead-lukutaitoverkoston tavoitteena on lisätä tietoisuutta lukemisen ja lukutaidon merkityksestä niin paikallisella, kansallisella kuin Euroopan tasolla.

Yleiskokous on vuosittainen tapahtuma lukemisen edistämiseksi ja lukutaitoon liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi Euroopan maissa. Lukukeskus osallistuu kokoukseen verkoston jäsenjärjestönä.

Lue lisää verkostosta: euread.com