Etusivu >

Virtuaaliset kirjailijavierailut mahdollistivat kohtaamisia

Virtuaaliset kirjailijavierailut mahdollistivat kohtaamisia

Kevät oli hyvin poikkeuksellinen monelle. Oppilaat joutuivat etäopetukseen ja kirjastot suljettiin, minkä seurauksena Lukukeskuksen kaikki 400 kevään kirjailijavierailua peruttiin. Se tarkoitti kirjailijoille tulonmenetyksiä yhteensä 100 000 euroa. Jotta kirjailijat ja lukijat voisivat kohdata rajoituksista huolimatta, Lukukeskus kehitti uudenlaista virtuaalivierailutoimintaa.

Lukukeskus järjesti useita kymmeniä virtuaalivierailuja poikkeuskevään aikana. Tietokoneen välityksellä kirjailijat vierailivat oppilaiden kodeissa, työväenopiston lukupiirissä, työyhteisöissä ja kirjaston asiakkaiden luona. Otavan Kirjasäätiö tuki Lukukeskuksen virtuaalivierailutoiminnan kehittämistä.

Virtuaalinen kirjailijavierailu mahdollistaa kirjailijan ja lukijan välisen vuorovaikutuksen, sillä vierailu perustuu henkilökohtaiseen kohtaamiseen. Ryhmä voi keskustella kirjailijan kanssa kotoaan käsin kirjailijantyöstä, kirjoista ja lukemisen hyödyistä.

Lukukeskuksen kyselyn mukaan 100 % mielestä virtuaalivierailukokemus oli kokemuksena hyvä tai kiitettävä. Lähes kaikki kokivat kirjailijan olevan läsnä myös virtuaalisesti, ja puolet vastaajista koki, että virtuaalivierailu toi jotain lisää tavalliseen vierailuun verrattuna.

Tutustu virtuaalivierailuhankkeen palautekyselyn tuloksiin

 

”Monet eivät hahmota sitä, että elämys on aivan yhtä voimakas kuin fyysisellä vierailulla, ellei jopa voimakkaampi, kun kirjailija puhuu kuin juuri sinulle.”
”Vierailu ylitti odotukseni.”
”Se, että kirjailija antoi ikään kuin enemmän itsestään, syvensi myös lukukokemusta aivan eri tavalla.”

Oppilaille virtuaalivierailu on tuonut vaihtelua kouluarkeen ja tehnyt kirjailijan todelliseksi. Virtuaalivierailuille on voinut ottaa osaa koko luokka tai parikin luokkaa samaan aikaan. Chatissa käytävä keskustelu kirjailijan kanssa on käynyt vilkkaana, sillä kynnys esittää kysymys kirjailijalle on usein pienempi kuin kasvokkain. Lapsille ja nuorille virtuaalinen alusta on myös luonteva kommunikointiväylä.

Lue juttu tuetokirjailija ja elämäntapapyöräilijä Matti Rämön virtuaalivierailusta maantiedon tunnilla

Kirjailijavierailu sopii erinomaisesti viimeisten kouluviikkojen elämykselliseksi sisällöksi ja on toteutettavissa poikkeusoloissa nykyisten rajoitusohjeiden mukaisesti. Vierailut ovat räätälöitävissä niin lähi- kuin etäopetuksen eri tilanteisiin ja oppiaineisiin kaikille luokka-asteille. Vierailuja voi tilata myös jo syksylle – tilauksia voidaan tarvittaessa muokata syksyllä vallitsevien ohjeistusten mukaisiksi.

Katso Ylen juttu Paula Norosen virtuaalivierailusta

”Ajattelin että se ois tylsää mutta todellisuudessa se oli todella mukavaa ja mielenkiintoista” ”Pystyi kysymyksiäkin kysymään periaatteessa ihan samalla tavalla, kun oltais oltu koulussa.”

Virtuaalivierailu luo yhteisöllisyyden kokemuksen työyhteisöissä ja lukupiireissä

”Kirjailija tuli ikään kuin kotiini puhumaan. Hän oli hyvin luonteva ja innostunut. Keskustelu syntyi kuin itsestään hänen kanssaan.”
”Vierailu oli mielenkiintoinen! Oli mahtavaa kuulla kirjailijan uutta tekstiä itsensä lukemana, ja myös omaa muuta tarinointia.”
”Odotin jäykempää tilaisuutta, sitä, että paikalla on puhuva pää. Yllätyin iloisesti keskustelusta joka syntyi.”

Osallistuminen on helppoa

”Vierailu oli erittäin onnistunut. Kaikki toimi teknisesti tosi hyvin. Vierailuun liittyvä etukäteisohjeistus oli hyvää, ja varmisti vierailun sujuvuuden.”
”Elämäni ensimmäinen virtuaalitapaaminen. Sain järjestäjältä hyvät ohjeet. Jännitin, pysynkö mukana ja pätkiikö yhteyteni. Kaikki sujui oikein hyvin. Virtuaalivierailu toi kirjailijan jopa lähemmäksi kuin elävänä salin edessä istuva. Toivon lisää vastaavia.”
”Kaikki toimi teknisesti tosi hyvin. Vierailuun liittyvä etukäteisohjeistus oli hyvää, ja varmisti vierailun sujuvuuden”

Kirjailijalle lukijoiden tapaaminen on tärkeää

”Tämä oli minun kannaltani erittäin onnistunut vierailu sillä osallistujat olivat aktiivisia, kiinnostuneita ja vastaanottavaisia. Tekniikka toimi ja oli mahtavaa, että tekninen tuki oli paikalla.”
”Oli kivaa kun Lukukeskuksen tuki oli mukana esityksessä. Joskus esiintyessä tuntee olonsa yksinäiseksi, nyt ei tullut yhtään sellaista oloa.”
”Toivon, että virtuaalivierailuja voisi järjestää myös eristäytymisen ajan päätyttyä ja tavoittaa niiden kautta yleisöjä, joita ei ehkä muuten tavoittaisi.”
”Kirjoittamiseni kannalta on upeaa se, että minun ei tarvitse matkustaa minnekään vaan voin pysyä kotona, omassa työhuoneessani.”