Etusivu >

En läsgåva till barnet

En läsgåva till barnet

I En läsgåva till barnet -programmet får varje baby en bokkasse i samband med ett besök till rådgivningen. Kassen innehåller en bok med rim och ramsor för spädbarn och en samling godnattsagor för barn i lekåldern. Dessutom innehåller kassen ett Läs för barnet -läsmått, kort med ramsor och en inbjudan till biblioteket. Rådgivningarna kan beställa kassar gratis.

I Babyns första bok som delas ut på rådgivningarna har man inte på flera år påmint föräldrar om hur viktigt det är att regelbundet läsa tillsammans. Tidigare har det funnits en stark tradition av att läsa för barn och besöka bibliotek i Finland.

Genom att regelbundet läsa högt för barnet, kan man påverka utvecklingen av barnets kunskaper, fantasi och emotionella färdigheter. Broschyren Läs för barnet och webbplatsen instruerar och stöder alla familjer i fritidsläsning oberoende av social, språklig och ekonomisk bakgrund. Bara genom att upplysa föräldrar garanterar man att barn kan ta del av den litterära traditionen och utvecklas som läsare på ett jämlikt sätt. Genom upplysning kan man se till att svag läskunnighet inte går i arv. På webbplatsen Läs för barnet har vi samlat fakta om hur viktigt det är att läsa högt. Där finns också lästips för barn i olika åldrar, rim, ramsor och dikter.

Artiklar om projekten

Viktigt att stödja flerspråkiga barns läskunnighet på modersmålet

Att vårda det egna modersmålet stödjer barns läskunnighet, inlärning och mognad. Läscentrums material hjälper personal som kommer i kontakt med flerspråkiga familjer, så att de lätt kan uppmuntra dem att läsa med sina barn. Broschyren Läs för barnet finns på 19 språk.

Läs mera

Finland presenterar Läsgåvan för de andra nordiska länderna

Läscentrum presenterar En läsgåva till barnet på seminariet om tidig läsning i Oslo fredag 20.10.2023.

Läs mera

Priset ABC-tuppen till projektet En läsgåva till barnet

Priset ABC-tuppen 2023 tilldelas Läscentrums projekt En läsgåva till barnet. Priset delas ut av FinRA, Finnish Reading Association, som erkänsla för arbete som främjar läskunnighet.

Läs mera

En läsgåva till barnet är inskrivet i regeringsprogrammet

Programmet En läsgåva till barnet finns nu inskrivet i regeringsprogrammet för att stärka läskunnigheten. Bokgåvans mål är att erbjuda jämlika möjligheter till tidig läsning för alla barnfamiljer i Finland.

Läs mera

En läsgåva till barnet – programmet fortsätter år 2023

Läsgåvan som delats ut vid barnrådgivningarna har lett till att man läst mer i de finländska hemmen. Riksdagen beviljade fortsatt finansiering för nästa år.

Läs mera

Mer än en fjärdedel av familjerna började läsa tack vare en läskasse

Två tredjedelar av de familjer som fått den läskasse av barnrådgivningen började läsa mer än tidigare. Det framgår av en färsk enkät. Alla hälsovårdare tror att läskassen uppmuntrar familjerna att läs mer.

Läs mera

Beställ nyhetsbrev

Jag har läst och godkänner integritetspolicyn