Etusivu >

Lue lapselle ja Lukulahja lapselle

Lue lapselle ja Lukulahja lapselle

Lue lapselle -hankkeen tavoitteena on innostaa pienten lasten vanhempia lukemaan ääneen lapsille ja jakaa tietoa lapselle lukemisen tärkeydestä. Säännöllisesti ääneen lukemalla kehittää lapsen sanavarastoa, tukee emotionaalista kehitystä ja vaikuttaa ratkaisevasti lapsen tulevaan koulumenestykseen ja lukutaitoon.

Pohja lukemiskulttuurille ja lukutaidolle luodaan jo varhaislapsuudessa. Vanhempien merkitys lapsen lukutaidolle on ratkaisevin nimenomaan ennen kuin lapsi itse osaa lukea. Lue lapselle -hankkeen myötä haluamme tarjota faktatietoa vanhemmille, varhaiskasvatuksen ammattilaisille, terveydenhoitajille ja opettajille. Jaamme tietoa 15 eri kielellä ja kirjavinkkejä, joita voi hyödyntää niin kotona kuin vaikkapa päiväkodissakin. Verkkosivuilta löytyy myös loruja ja runoja ääneen luettavaksi.

Lukulahja lapselle -ohjelmassa on jaettu jo lähes 200 000 lastenkirjaa neuvoloissa

Lue lapselle -hanke laajeni vuonna 2019 Lukulahja lapselle -ohjelmaksi. Neuvolassa jaettavien Lukulahja lapselle -kirjakassien tavoitteena on mahdollistaa tasavertaiset mahdollisuudet varhaislukemiseen kaikille perheille. Hankkeen pilottivaiheen rahoitti vuosina 2019-2021 Suomen Kulttuurirahasto.

Alkuperäisen kirjakassin sisältö:

  • Pahvinen ensikirja vauvaikäiselle
  • Satukirja tuleviin lukuhetkiin 3-5 -vuotiaan kanssa
  • Lorukortit
  • Lue lapselle -lukumitta
  • Kutsukortti kirjastoon

Kirjakassit tuotettiin suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi vuonna 2021 syntyneille jaetuissa kasseissa huomioitiin yleisimmät vähemmistökielet. Neuvolat ovat saaneet tilata kirjakasseja maksutta Lukukeskuksesta keväästä 2019 alkaen.

Vuosina 2022 ja 2023 syntyneiden Lukulahja lapselle -kirjaohjelman rahoituksen on myöntänyt Suomen eduskunta. Lukulahja lapselle -kirjakasseja on toistaiseksi saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

Uutisia hankkeesta

Suomalainen varhaislukeminen esillä Bolognan lastenkirjamessuilla

Lukukeskus esittelee Bolognan kansainvälisillä lastenkirjamessuilla Lukulahja lapselle -neuvolaohjelmaa ja sen kautta tehtävää lukutaidon ja lukemisen edistämistyötä Suomen vauvaperheissä.

Lue artikkeli

Lukulahja lapselle -ohjelma jatkuu vuonna 2023

Neuvolassa jaettu kirjalahja on lisännyt lukemista suomalaisissa perheissä. Eduskunta myönsi rahoituksen Lukukeskuksen Lukulahja lapselle -kirjaohjelmalle myös ensi vuodelle.

Lue artikkeli

Lukulahja lapselle -ohjelmalle Onnimanni -palkinto

Vuoden 2022 Onnimanni-palkinto myönnetään Lukukeskuksen Lukulahja lapselle -ohjelmalle vaikuttavasta työstä varhais- ja ääneen lukemisen hyväksi. Hanke on onnistunut nostamaan lukemista esiin tasavertaisesti koko maassa ja kaikissa vauvaperheissä.

Lue artikkeli

Yli neljännes perheistä alkoi lukea kirjakassin ansiosta

Neuvolasta Lukulahja lapselle -kirjakassin saaneista perheistä kaksi kolmasosaa lukee lapselleen aiempaa enemmän, selviää tuoreesta vaikuttavuuskyselystä. Neuvoloiden terveydenhoitajista kaikki uskovat kirjakassin kannustavan perheitä lukemaan.

Lue artikkeli

Lukulahjan kirjakassi on Read Hour -palkintoehdokas

Lukukeskuksen Lukulahja lapselle -ohjelman kirjakassi on valittu Read Hour-palkintoehdokkaaksi! Palkinnon saajan valitsevat nuoret itse. Palkinto jaetaan ensimmäisen kerran tänä vuonna.

Lue artikkeli

Perheet tarvitsevat tietoa lukemisen tärkeydestä

Suomalaisten perheiden lukutottumusten eriarvoistuminen näkyy jo varhaislapsuudessa. Vanhemmat ja perheiden parissa työskentelevät ammattilaiset tarvitsevat luotettavaa ja saavutettavaa tietoa lukemisen merkityksestä.

Lue artikkeli

Tilaa uutiskirje

Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen