Etusivu >

Lue lapselle ja lukulahja lapselle

Lue lapselle ja lukulahja lapselle

Lue lapselle -hankkeen tavoitteena on innostaa pienten lasten vanhempia lukemaan ääneen lapsille ja valistaa heitä lapselle lukemisen tärkeydestä. Säännöllisesti ääneen lukemalla kehittää lapsen sanavarastoa, tukee emotionaalista kehitystä ja vaikuttaa ratkaisevasti lapsen tulevaan koulumenestykseen ja lukutaitoon.

Pohja lukemiskulttuurille ja lukutaidolle luodaan jo varhaislapsuudessa. Vanhempien merkitys lapsen lukutaidolle on ratkaisevin nimenomaan ennen kuin lapsi itse osaa lukea. Lue lapselle -hankkeen myötä haluamme tarjota faktatietoa vanhemmille ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Jaamme tietoa ja kirjavinkkejä, joita voi hyödyntää niin kotona kuin vaikkapa päiväkodissakin.

Lukulahja lapselle -ohjelma jakaa yli 100 000 lastenkirjaa neuvoloissa 2019-2021

Lue lapselle -toiminta laajenee vuonna 2019 Lukulahja lapselle -ohjelmaksi. Lue lapselle -materiaalien lisäksi neuvolat voivat jakaa Lukulahja lapselle -kirjakassia. Kirjakassi sisältää:

  • Pahvikirjan vauvaikäiselle
  • Satukirjan 3-5 -vuotiaalle tuleviin lukuhetkiin
  • Lorukortit
  • Lue lapselle -lukumitan
  • Kutsukortin kirjastoon

Kirjakassit tuotetaan suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi huomioidaan yleisimmät vähemmistökielet. Kirjakasseja voi tilata maksutta Lukukeskuksesta alkaen keväästä 2019. Tiedotamme neuvoloita tarkemmin kirjakassien tilaamisesta ja toimituksista alkuvuonna 2019.
Lue lisää

Lue lapselle -nettisivusto neuvoo ja tukee kaikkia perheitä lukuharrastuksessa sosiaalisesta, kielellisestä ja taloudellisesta taustasta riippumatta. Vain vanhempien valistaminen takaa lapsille yhdenvertaiset mahdollisuudet olla osallisia kirjalliseen kulttuuriin ja kehittyä lukijoina. Perheiden valistustyöllä voidaan vaikuttaa myös siihen, ettei heikko lukutaito periydy vanhemmalta lapselle. Lue lapselle -verkkosivuille kokoamme faktaa ääneen lukemisen tärkeydestä ja annamme lukuvinkkejä eri-ikäisille lapsille. Verkkosivuilta löytyy myös loruja ja runoja ääneen luettavaksi.

Lue lapselle -hankkeen on toteuttanut tutkijoista ja asiantuntijoista koostuva työryhmä. Lastenkirjallisuuden tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen, kirjailija Kari Levola sekä runoilija Hannele Huovi ovat toimineet hankkeen asiantuntijoina. Lisätietoa lapselle lukemisesta ja lapsen ja aikuisen vuorovaikutusta koskevaa tutkimustietoa löytyy muun muassa Päivi Heikkilä-Halttusen kirjoittamasta lasten kirjallisuuskasvatuksen oppaasta Lue lapselle!

Lue lapselle -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Lukukeskus, WSOY:n kirjallisuussäätiö ja Svenska Kulturfonden.

Lue lisää www.luelapselle.fi